Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2
Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2

God morgen Norges Wenches ukemeny

Wenche har tatt en velfortjent ferie, men her har vi samlet noen av hennes favoritter for uken som kommer! 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MANDAG: Hjemmelaget fiskegrateng

Dette trenger du:

  • Ca. 4 dl kokt fisk uten skinn eller ben (evt. ca. 500 g rå fisk uten skinn og ben)
  • 1 1/2 dl ukokt makaroni (hvis du har lite fisk)

Gratengsaus:

  • 2 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 3 ss hvetemel
  • Ca. 3 dl melk
  • 1 ¾ ts salt
  • 1 krm hvit pepper
  • 1 krm revet muskatnøtt
  • 3 egg
  • Strøkavring/malt brød.

Slik gjør du:
Varm ovnen til 200 grader.

Damp fisk i en kasserolle i litt lettsaltet vann i 3-4 min. (Fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen).
Hvis lite fisk, kok makaroni etter anvisning på pakken.
Hell av kokevannet.
Smelt smør, tilsett finhakket sjalottløk og la den surre seg blank, rør inn hvetemel og spe med melk.
Kok opp sausen under omrøring.
Smak til med salt og krydder.

Avkjøl sausen litt og vend inn eggeplommer, fisk og evt. makaroni.
Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i gratengsausen.
Fyll gratengen i en godt smurt form, eller porsjonsformer.
Dryss over strøkavring.
Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i 40-50 min. Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, egg og dillsmør (eller kun smeltet smør), og råkost av revene gulrøtter og appelsin-”fileter”, evt. revet eple og en dressing av presset sitronsaft og litt sukker.

Tips: Fiskegrateng kan også lages på rå fisk, tilsett da 1 ss hvetemel ekstra i sausen og stek fiskegratengen 6-8 min lengre.
Rå fisk tilsettes direkte i den hvite sausen.

Egg og dillsmør:
Kok egg, skrell og finhakk.
Smelt smør, tilsett finhakket dill og finhakket egg.

 

TIRSDAG:  Heit kyllinggryte med sellerirot og mango

Oppskrift av Henrik Orre, mesterkokk og sykkelkokk for blant andre Edvald Boasson Hagen. Kokeboken Vèlochef får du tak i hos bikeshop.no.

Du får mye protein fra kyllingen, og lite fett og sukker. Sødmen kommer fra eplemost.
Hvitløk, paprika og chili setter fart på forbrenningen.
Server gjerne med villris eller fullkornspasta.

Dette trenger du:

  • 500 g kylling, lår eller filet
  • Olje til steking
  • 1 rød chili
  • 1 rød paprika
  • 1 fedd hvitløk
  • 5 dl hakkede tomater
  • 3 dl eplemost
  • 100 g sellerirot
  • 1 moden mango
  • 1 dl creme fraiche
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Del kyllingen i biter og stek i olje i en vidbunnet kasserolle.
Finhakk chili, paprika og hvitløk, og tilsett i gryten når kyllingen begynner å ta farge.
La det frese i 1-2 min.
Tilsett hakkede tomater og eplemost, kok opp og la trekke i 15-20 min.
Del i mellomtiden sellerirot og mango i terninger, ca. 2x2 cm.
Kok sellerirot i kokende vann.
Tilsett sellerirot i kyllinggryten, smak til med salt og pepper.
Topp det hele med mangoterninger og crème fraiche.

 

ONSDAG: Tomatsuppe med pesto

Til 4-6 personer

Dette trenger du:

  • 2-3 bokser hermetiske tomater, eventuelt ca 1 kg friske flådde tomater
  • 1 løk
  • 4 ss olivenolje
  • 1-2 fedd hvitløk
  • ca 8 dl grønnsakkraft eller hønsebuljong
  • 2 ss hakket frisk basilikum
  • salt og pepper
  • 2 ts balsamicoeddik
  • Eventuelt 1-2 ss sweet chilisaus

Pesto:

  • 1 potte basilikum
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 ss ristede pinjekjerner
  • 3-4 ss parmesan (nyrevet)
  • ca 1 1/2 dl olivenolje
  • salt og pepper

Tilbehør:

  • Ferskt brød smaker godt ved siden av.

Slik gjør du:

Finhakk løk og surr myk i olje.
Tilsett finhakkede tomater, finhakket hvitløk og kraft.
Kok opp og la trekke under lokk i ca 20 min, ta av lokket og la suppen trekke videre uten lokk i 10-15 min.
Kjør suppen glatt med en stavmikser.
Smak til med salt, pepper, 3-4 ss pesto, balsamicoeddik og eventuelt 1-2 ss sweet chilisaus.
Ved servering, legg 1 ss pesto i hver suppetallerken og riv over litt parmesan.
Server med brød.

Lag pesto mens suppen koker.
Plukk bladene fra en potte basilikum og ha over i en hurtighakker/stavmikser sammen med hvitløk, ristede (lett stekte uten smør) pinjekjerner og parmesan.
Kjør sammen og spe med olje.
Smak til med salt og pepper.

Tips: For en mer mettende suppe, tilsett kokt fullkronspasta/makaroni.

 

TORSDAG:  Pai med fem ulike løk

En paibunn lages vanligvis med smør og mel, denne gangen har jeg valgt å lage en luftig bunn med tørrgjær, tilsatt revet parmesan.

Til form, str. 20-22 cm.

Dette trenger du:

Bunn:

  • ½ dl vann
  • ½ dl olivenolje
  • ¾ ts salt
  • 2 ss revet parmesan (nyrevet)
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ½ - 3 dl hvetemel

Fyll:

  • 2 gule løk
  • 1 rødløk
  • 3 sjalottløk
  • 1-2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • 2 vårløk
  • Smør/olje til steking
  • 2 ts tørket urtekrydder, f. eks provencekrydder
  • 2 egg
  • 1 dl melk
  • 1 dl kesam eller 1 dl fløte
  • Salt og pepper
  • 1 ts tørket urtekrydder for eksempel oregano eller timian
  • 1 ½ -2 dl revet hvit ost

Slik gjør du:

Start med deigen.
Bland sammen varmt vann og olje til ”fingervarmt”.
Tilsett salt, revet parmesan, gjær, og mesteparten av hvetemelet, og arbeid sammen til en glatt deig.
Dekk til bakebollen og sett deigen til heving i 20-30 min.
Smør en paiform som er 20-22 cm i diameter.
Kjevle ut deigen slik at den dekker paiformen, godt over kanten.
Prikk med en gaffel og forstek bunnen i varm stekeovn på 200 grader, på nederste rille i ca. 10 min.

Rens og del løk i tynne båter, finhakk hvitløk og finsnitt purre.
Surr løken i smør/olje ved middels varme til løken er myk uten å bli brun.
Finsnittet purre og urtekrydder tilsettes helt mot slutten.
Pisk sammen egg, melk, kesam eller fløte, salt, pepper og halvparten av osten.
Legg løkblandingen i den forstekte paibunnen, hell over kesam/fløteblandingen og dryss over resten av osten.
Stek videre ved 200 grader i 30-40 min. til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet.

Serveres lun som egen rett eller som tilbehør til røkt eller gravet laks/ørret eller spekeskinke/spekemat .
Tilbehør kan være grønnsalat eller en tomatsalat.

 

FREDAG: Deilige hamburgere med tilbehør laget fra bunnen av på 1-2-3

Dette trenger du:

Hamburgerbrød
6-8 store hamburgerbrød 

  • 25 g smeltet smør evt margarin uten melk
  • 2 ½ dl melk ev vann, havre- eller rismelk om du ikke tåler melk
  • 1 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 25 gram fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
  • ca 500 gram hvetemel ev 300 g fint og 200 g sammalt hvete
  • 25 g mykt smør ev margarin uten melk
  • Sesamfrø og vann til pensling

Coleslaw (kålsalat)

  • Ca 4 dl strimlet nykål ev kinakål
  • 1 ts salt
  • 1 stor grovt revet gulrot
  • 1 eple, finstrimlet
  • 1/2 finhakket rødløk
  • 1 1/2 dl matyoghurt (evt. like deler matyoghurt og majones)
  • 2-3 ss sennep eller ravigottesaus
  • Evt. noen dråper tabasco

Hamburgere

  • Ca 500 g grov kvernet / skrapet/ finhakket storfekjøtt eller karbonadedeig
  • 1 ts salt
  • ½ finhakket løk
  • grovmalt pepper
  • ½ - 1 dl iskaldt vann

Chilisaus

  • 2 ss chilisaus
  • 2 ss mango chutney
  • 1-2 ts presset saft av sitron eller lime

Tilbehør: Tomat, salat og tynne løkringer.

Slik gjør du:

Hamburgerbrød
Smelt 25 g smør, tilsett melk og vann og varm opp til fingervarmt.
Ha over i kjøkkenmaskin, tilsett sukker, salt, gjær og mel og elt sammen med en eltekrok 8-10 min ved middels hastighet .
Tilsett mykt smør i små "klatter" og elt til deigen slipper bakebollen ca 5-6 min. Øk farten mot slutten.
Dekk bakebollen med plast, og sett deigen til heving på et lunt sted og hev til dobbel størrelse, 40-50 min.
Ha deigen på melet bakebord og del den i 10 emner.
Trill til boller og trykk flate med håndflaten legg på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og hev i 30-45 minutter.
Pensle brødene med lunkent vann og strø på sesamfrø før steking.
Har brødene hevet seg til runde høye boller, press dem lett ned med hånden.
Stek brødene på midterste rille i varm stekeovn 225 grader 10-12 minutter.
Avkjøl brødene på rist.
Egner seg godt til frysing.

HAMBURGER: En saftig start på helgen.  Foto: TV 2
HAMBURGER: En saftig start på helgen.  Foto: TV 2

Coleslaw
Finsnitt kålen, riv gulrot, finsnitt eple og finhakk løk.
Bland sammen matyoghurt og smak til med sennep/ ravigottesaus og tabasco og vend inn i grønnsakene.

Hamburgere
Arbeid sammen alle ingrediensene, form til 4 store burgere eller 6-8 små hamburgere.
Stek i olje og smør i en varm stekepanne.
Hamburgeren kan gjerne ha en svak rosa kjerne.

Chilisaus
Rør sammen og smak til med sitron eller lime saft