Sylskarpe TV-nyheter: Snart kan du skjære brød på TV-en din

På Europas største elektronikkmesse, IFA i Berlin, viste elektronikkgigantene toppmodellene sine på TV-fronten. Så skarpe har skjermene blitt at du nesten kan skjære deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når verdens største produsenter av TV-er samles under Europas største elektronikkmesse, IFA, tar de frem de råeste TV-ene fra sortimentshylla.

Blant TV-nyhetene er bøyelige skjermer, syltynne TV-er som kun er noen få millimeter tykke og TV-er med en oppløsning som du knapt kan tenke deg.

Vi vil ha større TV-er

Og vi nordmenn er ivrige på det nyeste og feteste på TV-fronten.

– Selv om salget av TV-er i Norge har gått litt ned, så bruker vi stadig mer penger på TV-er. Mye av grunnen til det er at vi kjøper større TV-er en tidligere, forteller kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

Ifølge Elektronikkbransjen er den nye norske folke-TV-en nå mellom 55 og 63 tommer stor. På samme tidspunkt i fjor var den på 44 tommer.

Det gjenspeiler også hva produsentene viser fra på IFA-messen, hvor det tydelig er ønskelig at vi kjøper større og større TV-er.

Syltynne skjermer

Men ikke bare er TV-ene stadig større, skjermene blir samtidig tynnere.

– Vi er jo alle opptatt av fitness, og TV-ene er på samme slankekur. Produsentene får stadig mer teknologi inn i tynnere skjermer, forteller IT-ekspert Magnus Brøyn.

– Så hvis du har satt av mye plass til den gode gamle TV-en, så blir det jo nesten komisk. For med de nye TV-ene som kommer nå så har du plutselig veldig mye plass du må fylle med noe annet, ler Brøyn.

Den ene giganten slår den andre. LGs OLED TV som de viser fra på årets IFA-messe er 4,8 millimeter tykk, eller tynn om du vil. Noen få meter unna stiller Sony ut sin nye «4K Ultra Slim»-modell som også har en skjerm som er i underkant av 5 millimeter tykk. Til sammenlikning er de splitter nye, og ganske slanke, smarttelefonene til Apple og Samsung 7 millimeter tykke/tynne.

Bare for å sjekke, prøver TV 2 hjelper deg å skjære brød på en av de syltynne TV-ene som står utstilt på IFA-messen. Men tross slankingen av skjermen, så fungerer den foreløpig best som en tynn TV, og ikke et skjæreredskap.

FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2
FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2

– Da er du i TV-himmelen!

En av grunnene til at størrelsen på TV-ene går opp, er for å kunne nyte den stadig bedre fargemetningen og oppløsningen av bildene.

– Nå lever vi i en 4K-verden, men vi er på vei mot en 8K virkelighet. Og da er du virkelig i TV-himmelen, forteller Brøyn.

Det begynner å bli noen år siden TV-entusiaster fikk se 4K-oppløsningen første gang, men fortsatt prøver elektronikkgigantene å overbevise forbrukerne om at 4K-TV-er er det man bør kjøpe.

Men når TV-produsentene skal vise muskler så har de noe hakket drøyere i ermet. Glem 4k, nå er det nemlig 8K som gjelder.

– 8K er jo oppløsningen på TV-en, og den er 16 ganger så høy som på en Full HD-TV. Dette er det som kommer. En del av produsentene viser de fram nå, og de kommer i salg i butikkene veldig snart, forteller Brøyn.

– Men har teknologien løpt litt fra oss? Det er jo knapt innhold i 4K, så snakker man allerede om 8K?

– Teknologien løper jo egentlig mot han som sitter i sofaen og zapper. Foreløpig så sender ingen TV-produsenter i 8K, faktisk så sender de færreste TV-innhold i 4K. Men man kan se filmer og man kan se TV-serier. Og etter hvert som 8K-skjermene brer om seg, så kommer også kvaliteten på TV-innholdet, blant annet TV 2 hjelper deg, til å bli enda bedre å se på, sier Brøyn.