Norske Talenter-Frode (44) snudde livet rundt etter rusmisbruket

Takker søsteren, samboeren og sønnen for at han kom seg ut av «helvetet». Se video. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frode Bodin (44) fra Bergen stiller på audition i fredagens Norske Talenter og fremfører den egenkomponerte sangen «På et teppe av snø».

Se Frodes Norske Talenter-audition øverst i artikkelen.

Men bak den sangglade mannen med kassegitar, ligger en lang og vond historie.

Var rusmisbruker i 15 år

I 15 år var Frode rusmisbruker. Det startet i slutten av 20-årene med cannabis, og etter hvert gikk han over på amfetamin.

– En dag kom det en kar med amfetamin. Han ga kompisen min og meg amfetamin i bytte mot at vi skulle høre på en CD med noe utrolig dårlig musikk, sier bergenseren og ler.

Amfetaminmisbruket økte gradvis. I begynnelsen kunne det gå to måneder mellom hver gang han brukte det farlige stoffet.

– Og så brukte jeg det bare oftere og oftere. Amfetamin gjorde meg så fokusert. Jeg ble litt supermann. Jeg fokuserte veldig på gitarspilling, og jeg kunne spille i 48 timer i strekk – helt til fingrene blødde. Og det er jo ikke så bra.

Vendepunktet

Han møtte samboeren Jenny mens han var i det han beskriver som et «rushelvete», og hun har stått ved hans side gjennom hele rehabiliteringen. Han har en sønn, Elias, som er snart to år gammel. Sønnen og samboeren ble vendepunktet som gjorde at han kuttet ut rusmidler.

– Jeg så ikke meg selv oppi all rusen, men hun så antageligvis meg. Hun så nok at det var en hyggelig kar der inne, sier han. 

Selv om han er rusfri i dag, angrer han på at han i det hele tatt begynte.

– Jeg har ikke ruset meg på to år, men jeg vil slite med dette resten av livet.

Bodde ti år på barnehjem

I tillegg til en historie som rusmisbruker, innrømmer Frode at også barndommen var turbulent.

– Jeg bodde cirka ti år på barnehjem med søsteren min. Det var som bo i et vakuum. Som om jeg var satt til oppbevaring. Det er ikke å anbefale. Man skal ikke bo så lenge i et barnehjem, men Barnevernet hadde ikke kommet lenger den gang.

Det var Frodes søster som meldte ham på Norske Talenter. Han er glad for at hun gjorde det.

– Jeg ser på dette som en sjanse for å få gjort noe med musikken. Jeg lager musikk og jeg liker ord, og å få ting sagt på min måte, forklarer 44-åringen.

Stolt av søsteren

Frode er stolt av søsteren sin, og var ikke i tvil om at han skulle bli med på Norske Talenter på hennes oppfordring. Han forteller ivrig til TV 2 at hun er i gang med en coach-utdanning, noe som ikke har vært like lett for henne siden hun lider av KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom) nivå 3 og går på livsforlengende medisiner.

– Hun er søsteren min, og jeg er veldig glad i henne. Vi har nesten daglig kontakt. Hun var der for meg på barnehjemmet, og jeg har vært der for henne og barna i ettertid. 

Nå venter han i spenning på reaksjoner etter at fredagens Norske Talenter er sendt på TV.

– Jeg er veldig spent. Jeg var veldig nervøs, men håper at jeg ikke ser så nervøs ut, sier Frode Bodin lattermildt.

Hvordan det går med Frode i Norske Talenter, kan du se på TV 2 fredag klokken 20.00.