INNTAR RÅDHUSET I BERGEN: Arbeiderpartiets Harald Schjelderup blir etter alt å dømme byrådsleder i Bergen etter mandagens brakvalg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
INNTAR RÅDHUSET I BERGEN: Arbeiderpartiets Harald Schjelderup blir etter alt å dømme byrådsleder i Bergen etter mandagens brakvalg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Mot enighet i Bergen

Arbeiderpartiet og KrF har blitt enige om å inngå byrådssamarbeid i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to partiene innkalte til pressekonferanse onsdag ettermiddag etter å ha hatt forhandlingsmøte tidligere på dagen, skriver Bergens Tidende.

På møtet snakket de om hvor langt unna hverandre de står i ulike saker, med tanke på et mulig samarbeid. I tillegg diskuterte de ytterligere samarbeidspartnere.

Her kan du sjekke valgresultatet i din kommune.

Trenger støtte

Samarbeid mellom de to partiene er nemlig ikke nok. For å få flertall i bystyret, kreves 34 representanter. Arbeiderpartiet fikk 26 og KrF 4.

Senere onsdag vil Ap ha samtaler med de andre mulige samarbeidspartnerne SV og Miljøpartiet De Grønne. Torsdag skal de møte Venstre, og de vil også ha samtaler med Senterpartiet.

Ingen av partiene har ønsket å kommentere innholdet i forhandlingene.

Rødt styre i nord

I Tromsø gir de røde valgvinnerne seg selv to uker på å forhandle fram en plattform og posisjoner i det som etter alt å dømme blir et mindretallsbyråd fra Ap støttet av Rødt og SV.

Sammen har de et komfortabelt flertall på 23 av de 43 bystyrerepresentantene i Tromsø. Både Rødt og SV vil avvikle parlamentarismen, men ser ut til å ha akseptert at Ap danner et mindretallsbyråd.

– Vi skal ta den tiden vi trenger til å bli enige både om posisjoner og politikk. Dette skal være klart innen 1. oktober, sier byrådskandidat Kristin Røymo til NTB etter et innledende forhandlingsmøte onsdag. (©NTB)