<span data-lab-bold="bold" class="bold" id="ext-gen1429"><span data-lab-font-icon="icon-play" class="lab-font-icon icon-play txt-red" data-lab-color="txt-red" id="ext-gen1443"> </span>SE VIDEO:</span> Bekymret fødselslege

Keisersnitt øker risikoen for sykdommer i barnealder

I enkelte vestlige land er det mer vanlig å ta keisersnitt enn å føde naturlig. Det bekymrer fødselslegene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Keisersnitt har i utgangspunktet vært et alternativ til de som ikke har mulighet til å føde på naturlig måte. I enkelte vestlige land er det nå over halvparten som føder ved hjelp av keisersnitt. 

Nå tar Oslo-sykehusene grep og vil snu denne utviklingen.

Vil ha kontroll

Trond Melbye Michelsen er overlege ved fødeavdelingen på Rikshospitalet ved Oslo universitetssykehus. Han forteller at dette er en utvikling vi også ser i Norge.

KEISERSNITT: I Norge utføres det ca. 10.000 keisersnitt i året. Foto: Colourbox.
KEISERSNITT: I Norge utføres det ca. 10.000 keisersnitt i året. Foto: Colourbox.

– I Norge er totalt 17 prosent forløst ved hjelp av keisersnitt. Det er noe høyt, men det er lavt i forhold til andre land. Noen ganger er keisersnitt helt nødvendig, men det er et stor inngrep og vi er opptatt av at man skal bruke det riktig, sier Melbye Michelsen.

Overlegen mener at mange av kvinnene ønsker mer kontroll på fødselen.

– Vi møter en del kvinner som er redde for å føde. De er usikre på når den vil starte og hvor lang tid det vil ta, sier han.

Kan få konsekvenser

Selv om terkselen skal være høy for å få keisersnitt, ser fødselslegene en statistikk som tilsier at noen kanskje gir etter litt for lett.

– Flere steder er det slik at hvis kvinnen fortsatt vil ha det etter å ha blitt anbefalt vaginal fødsel, så får hun likevel keisersnitt. Vi har gått gjennom våre tall og ser at så mange som halvparten av de planlagte keisersnittene er gjort uten en god medisinsk grunn, sier Melbye Michelsen.

Dette kan få konsekvenser. Ikke bare for mor, men også for barn.

– Vi vet at det er trygt å føde i Norge. Men det er risiko for mor ved keisersnitt. Hun kan få skader på organer og lignende. Men man kan også se det på barnas helse på sikt. Vi ser flere studier som viser at det å bli født med keisersnitt kan knyttes til astma og allergi, diabetes og barneleddgikt.

Se innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.