Northug vil gå i dialog med Skistyret

Petter Northug har sendt brev til Skistyret og bedt om et møte.

I en pressemelding mandag skrev Skiforbundet at de «planlegger kommende verdenscupsesong med de utøvere som har signert avtale og kommer ikke å ta noe ytterligere initiativ overfor Petter Northug eller Coop.»

Nå har Petter Northug valgt å ta første skritt. Skikongen har etter det TV 2 Sporten erfarer skrevet et brev til langrennskomiteen og til Skistyret. I brevet ber Northug om et møte.

Håndsutrekningen fra Northug kommer dagen etter at partene gikk i skyttergravene og skjøt med skarpt mot hverandre.

– Jeg er kjent med at det har kommet et brev, men jeg har ikke fått tid til å lese det, sier Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen, til TV 2.

– For langrenns del har vi hatt et klart og begrenset mandat, og det var en avtale tilsvarende den vi hadde i fjor. Noen diskusjon utover det er ikke aktuelt for langrennskomiteen. Langrennskomiteen kommer ikke til å ta initiativ for å be Skistyret om å vurdere den løsningen vi hadde med Northug i 2013/14, sier Skogstad.

– Hvorfor ikke?

– Vi gjorde en evaluering etter den sesongen, og mener at det ikke fungerte som vi ønsket. Resultatene til Petter var heller ikke optimale den sesongen, sier Skogstad.

Mener ikke de har lurt Northug
Han mener Northug ikke har grunn til å føle seg lurt.

– Jeg forstår ikke det med den kunnskapen jeg har om saken. I avtalen for 2013/14 står det at dette er en ny situasjon for to parter, og at den ikke skal skape presedens for fremtidige avtaler. Det er det begge parter har skrevet under på, sier Skogstad.

Heller ikke generalsekretær Stein Opsal i Skiforbundet mener Northug er blitt lurt.

– Det er trist at vi har denne type diskusjon i den formen vi har nå, sier Opsal og tenker på de siste dagers skittentøysvask i media.

Opsal understreker at Northug ikke ble tilbudt en standard representasjonsavtale i 2013/14-sesongen. 

– Det er en åpenbar misforståelse. Det Northug fikk det første året var ikke en representasjonsavtale slik den var ment, for det er for løpere som ikke er kvalifisert for landslag. Det vi gjorde var å lage en spesialavtale for Northug. Vi kalte den riktignok en representasjonsavtale, men hvor det var masse vedlegg og særordninger, blant annet med friperioder. I sesongen etterpå laget vi en landslagsavtale hvor Northug fikk stå utenfor landslaget i sommerhalvåret, men han måtte være med i vinterhalvåret, sier Opsal.

Skiforbundet sendte onsdag ut en ny pressemelding. De fastholder at Petter Northug ikke kan profilere Coop i konkurransesesongen.

«Petter Northug og hans støttespillere hevder at Skiforbundet våren 2013 ga ham tillatelse til å inngå en avtale med Coop. Vi kjenner oss ikke igjen i lovnadene som det hevdes at vi har gitt.»

«Dette dreier seg ganske enkelt om at enkeltutøvere ikke kan profilere sponsorer som er i konflikt med Skiforbundets sponsorer. Petter Northug og Coop krever selv å ha eierskap til kommersielle rettigheter også i konkurransesesongen. Dette er stridens kjerne, og noe Norges Skiforbund ikke kan akseptere.»

Les hele pressemeldingen nederst i saken!

Northug mener Skiforbundet må holde det de lovet da han gikk ut av landslaget våren 2013. Ifølge mosbyggen har Skiforbundet gått bort fra både sine løfter og endret reglene og tolkningen av dem for å tvinge ham tilbake til landslaget.

– Det er enorme forskjeller på det som er forelagt og det vi ble lovet i 2013. Med utgangspunkt i det. Slik reglene er i dag og som vi har fått dem fremlagt nå, så er Petter Northug lurt, sa Are Sørum Langås til TV 2 tirsdag.

Northug ønsker å behandles likt som alle de andre privatløperne i Norge. Akkurat nå er forskjellen på Petter Northug og en løper som Tord Asle Gjerdalen (Team Santander) at Skiforbundet vil inngå en tidsbestemt avtale med Northug, slik at han ikke kan profilere Coop underveis i sesongen. Privatløperen Gjerdalen kan profilere Santander i periodene han ikke representerer Norge. Dette mener teamet til Northug er urettferdig. Felles for begge er at de må prestere i den nasjonale åpningen på Beitostølen i november for å få lov til å gå i verdenscupen.

Norges Skiforbund forteller at Northug nå er tilbudt den samme avtalen som i 2014/15-sesongen, en avtale som forbundet hevder gir Petter Northug kommersielle fordeler og sportslig frihet som ingen andre landslagsløpere har.

I pressemeldingen tirsdag fortalte Northug at han ønsker å være med i verdenscupen.

– Målet mitt er å gå fort på ski for Norge i verdenscupen – til vinteren og de neste vintrene.

– Det eneste jeg har bedt Skiforbundet om er å stå ved betingelsene jeg ble forelagt forut for valget om å etablere egen satsing utenfor landslaget. Reglene tillater fortsatt at jeg kan defineres som representasjonsløper, men Skiforbundet har ikke vist vilje til å bruke dette handlingsrommet. Derfor har jeg verken svart ja eller nei til avtalen jeg er blitt forelagt, skriver Northug.

Det som er sikkert er at Northug har mye bedre kort på hånden før denne sesongen enn før forrige sesong. Da Northug signerte på den forrige avtalen gjorde han det etter et turbulent år med et fiasko-OL i Sotsji og fyllekjøringen i mai som bakteppe. I år kan han vise til fire VM-gull i Falun. På mange måter er Northug i samme forhandlingssituasjon som etter 2013-sesongen, da han tok to gull i Val di Fiemme-VM.

Onsdagens pressemelding fra Skiforbundet:

«Norges Skiforbund har hele tiden hatt et sterkt ønske om å ha med Petter Northug på landslaget. Nettopp derfor har vi de siste årene brukt store ressurser for å bli enig med Petter Northug og hans team. Det gjør at vi er svært overrasket og skuffet over at han ikke valgte å skrive under tilsvarende avtale som i fjor, en avtale som gir ham særbehandling fram til sesongstart i november.

Sist vinter gjorde støtteapparatet i Norges Skiforbund alt de kunne for at Petter Northug skulle lykkes, ikke minst gjaldt dette støtteapparatet i smøretraileren.

Petter Northug og hans støttespillere hevder at Skiforbundet våren 2013 ga ham tillatelse til å inngå en avtale med Coop. Vi kjenner oss ikke igjen i lovnadene som det hevdes at vi har gitt.

Dette dreier seg ikke om muligheten for en fri og fleksibel sportslig rolle for Petter Northug i treningsperioden. Dette har han full anledning til innenfor landslagets rammer.
Dette dreier seg heller ikke om retten til personlige sponsoravtaler. Det har alle utøverne i Norges Skiforbund.
Dette dreier seg ganske enkelt om at enkeltutøvere ikke kan profilere sponsorer som er i konflikt med Skiforbundets sponsorer. Petter Northug og Coop krever selv å ha eierskap til kommersielle rettigheter også i konkurransesesongen. Dette er stridens kjerne, og noe Norges Skiforbund ikke kan akseptere.

Petter Northug ble tilbudt en raus avtale som gir kommersielle fordeler og sportslig frihet ingen andre landslagsløpere har. Alt med et sterkt ønske om at han skulle delta i verdenscup.
Noen grunnleggende prinsipper må likevel Petter Northug følge på linje med alle andre utøvere. Det burde hans støttespillere og Coop lagt til rette for. Da hadde vi alle kunnet glede oss til en ny sesong med Petter Northug og alle de andre flotte skiløperne i dette landet.»