– Hele diskusjonen begynner å ligne en farse

Randi Gustad synes Petter Northug og Norges Skiforbund har gått for langt.

Norges Skiforbund og Petter Northug har tirsdag gått i skyttergravene og skyter nå med skarpt mot hverandre.

«I tiden etter at jeg tok min beslutning våren 2013, har Skiforbundet gått bort fra både sine løfter og endret reglene og tolkningen av dem for å tvinge meg tilbake til landslaget», skriver Petter Northug i sin pressemelding.

Og får svar fra Norges Skiforbund:

«Med utgangspunkt i alle møter og kommunikasjon som har vært i saken siden 2013, er vi svært overrasket over uriktige påstander fra Petter Northug», sier generalsekretær Stein Opsal.

– Begge beskylder hverandre for å lyve
Nå synes TV 2-ekspert Randi Gustad at det er gått for langt.

– Jeg tenker at det er åpenbart at partene har helt ulik virkelighetsforståelse. Northug føler seg forskjellsbehandlet sammenliknet med andre utøvere, mens forbundet oppfatter det som kommersiell særbehandling. Jeg synes hele diskusjonen begynner å ligne en farse, der begge beskylder hverandre for å lyve. Og alle hevder at de vil det beste for norsk skisport, sier hun.

Hun skjønner at Northug reagerer på at vilkårene han har fått er endret, men også at Norges Skiforbund ønsker å verne om sine verdier.

– Prosessen har vært rotete, der Forbundet har opptrådt vinglete. Det er første gang systemet er blitt utfordret på denne måten. Men nå synes jeg det går litt langt i tonen. Kan man ikke bare sitte seg ned og bli enig? Så får man prøve å lage en ny landslagsmodell post-Northug, sier Gustad.

– Begge vil det samme
For slik hun ser det så ønsker begge parter det samme utfallet.

– Landslaget som sponsorobjekt er avhengig av Northug, spesielt nå som Marit Bjørgen er gravid og Therese Johaug er skadet. Samtidig er Northug også avhengig av Skiforbundet for å få gå det han vil gå, som er verdenscup. Så egentlig vil begge det samme, mener den tidligere landslagsspilleren i håndball.

Gustad påpeker at det er vanskelig for Skiforbundet å gå med på en langsiktig avtale, slik Team Northug ønsker.

For flere av Forbundets store samarbeidsavtaler går ut i 2016. Og det vil gjøre det veldig vanskelig for dem å forhandle med store aktører innen detaljhandel dersom deres største stjerne allerede er låst til Coop.

– Men gutten må få gå på ski, og da må begge parter jenke seg litt. De må få til en avtale som begge kan leve med, og så får de se på regelverket i ettertid, mener Gustad.