ÅSTED: 16-åringen drepte sin egen mor i familiens hus i Kvissel i Danmark. FOTO: SCANPIX
ÅSTED: 16-åringen drepte sin egen mor i familiens hus i Kvissel i Danmark. FOTO: SCANPIX

Dansk jente (16) drepte moren etter å ha sett video av IS-henrettelser

En dansk jente på 16 år dømt til ni års fengsel for drapet på sin egen mor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen falt i retten i Hjørring i Danmark forrige torsdag. 

Jenta (16) og kjæresten (29) er dømt for drapet på moren til jenta, som ble drept i sitt eget hjem i oktober i fjor. 

Den brutale drapssaken har rystet Danmark. 

Eneste i huset 

Ifølge den danske avisen Berlingske Tidende fikk de to dommen mandag. 16-åringen ble dømt til ni års fengsel, hvorav store deler av dommen skal sones på en institusjon. 29-åringen ble dømt til 13 års fengsel og utvisning fra Danmark. Mannen er ikke dansk statsborger. 

De har begge anket dommen, og nekter straffeskyld. 

Aktor i saken, Karina Skou mener jenta (16) er en kynisk og kald ung kvinne, som sammen med kjæresten planla drapet på moren i lengre tid. 

Det var 8.oktober 2014 at politi og ambulanse ankom huset hvor jenta og familien bodde i Kvissel i Danmark. Den eneste som var til stede i huset var 16-åringen, og politiet fant moren (40) drept. Hun var blitt drept med et ukjent antall knivstikk i brystet.

– Det må har vært forferdelig for kvinnen å våkne opp av at hun blir stukket ihjel i sin egen seng. Og i tillegg oppdage at det er din egen datter. Det må være det verste mareritt, sa aktor Skou under rettssaken. 

Kun timer senere ble den da 15 år gamle jenta pågrepet. Politifolk som ankom åstedet har i retten beskrevet en oppsiktsvekkende rolig og kald jente. Senere samme kveld ble også kjæresten på 29 år pågrepet. 

Ekstremt opptatt av IS

Stefaren til jenta var gift med kvinnen som ble drept. Han forteller at stedatteren de siste årene trakk seg stadig lenger unna familien. 

– Våren 2014 ble hun mer og mer innadvendt, samtidig som hun stadig utfordret alle grenser. Hun brøt alle regler vi hadde i huset, og vi forsto at det var noe alvorlig galt, forteller han til BT

Forholdet mellom jenta og moren ble svært anspent da 15-åringen fikk seg kjæreste.  

I retten kom det fram at jenta var ekstremt opptatt av terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS). Hun skal ha sett svært mange videoer på nettet, hvor organisasjonen viste grove henrettelser og tortur. På dagen hun drepte sin egen mor så hun flere videoer som viste halshugging av gisler. 

Nå frykter stefaren at 16-åringen vil bli ytterligere radikalisert ved soning av dommen. 

– Hun elsket å snakke om IS og deres brutale atferd i Midtøsten. Jeg tør ikke tenke på hvordan hun kan utvikle seg under soning. Hun risikerer å utvikle seg til å bli en meget farlig person, sier han til Ekstra Bladet