VIL GÅ VERDENSCUP: Petter Northug jr vil gå for Norge i vinter, men vil ikke taes ut på landslaget.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VIL GÅ VERDENSCUP: Petter Northug jr vil gå for Norge i vinter, men vil ikke taes ut på landslaget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Hevder Petter Northug er blitt lurt

Skiessets manager mener Norges Skiforbund har endret vilkårene i strid med lovnadene.

Petter Northug jr bryter tausheten og forteller nå at han ønsker å gå for Norge i verdenscupen.

– Målet mitt er å gå fort på ski for Norge i verdenscupen – til vinteren og de neste vintrene, skriver han i en pressemelding.

Langrennsesset ønsker ikke å være en del av landslaget. Men ønsker å være en representasjonsløper som kan representere Norge. Han vil ikke ha noen særordninger.

– At jeg selv tar ansvar og kostnader for sommertrening, sesongoppkjøring, skitesting, trenere, medisinsk apparat, høydeopphold – ja alt det som IKKE handler om å gå renn. Selvsagt skal jeg delta på de premisser som gjelder alle andre som da går for Norge. Inkludert å være lojal overfor landslagets sponsorer når jeg representerer, skriver Northug.

Han skriver også at han ønsker at Skiforbundet skal stå ved de betingelsene han ble forelagt før han valgte å stå utenfor landslaget.

– I tiden etter at jeg tok min beslutning våren 2013, har Skiforbundet gått bort fra både sine løfter og endret reglene og tolkningen av dem for å tvinge meg tilbake til landslaget, hevder Northug.

Northugs manager Are Sørum Langås mener Norges Skiforbund har lurt skiesset.

– Det er enorme forskjeller på det som er forelagt og det vi ble lovet i 2013. Med utgangspunkt i det. Slik reglene er i dag og som vi har fått dem fremlagt nå, så er Petter Northug lurt, sier han til TV 2.

Sørum Langås ønsker nå en ny dialog, selv om Skiforbundet har sagt at det ikke kommer flere utspill fra deres side.

– Det gjenstår å se. Vi må i hvert fall komme oss tilbake til forhandlingsbordet. Vi må sette oss ned og se på hvilke muligheter som ligger der. Det er viktig for meg å understreke at vi ikke ber om noen særregler her. Vi ber om at Petter Northug blir behandlet som alle andre utøvere utenfor landslaget. Der er det mange utøvere der. Petter Northug er en av dem, sier manageren.

Norges Skiforbund ønsker foreløpig ikke å uttale seg i saken.

– Vi kommer tilbake med en kommentar til Petter Northugs uttalelser når vi har fått gått gjennom alt det han skriver, sier kommunikasjonssjef Espen Graff til TV 2.

Les hele pressemeldingen under:

Jeg beklager at det igjen er støy rundt min person og mine sportslige valg. Jeg har behov for å si til alle: Målet mitt er å gå fort på ski for Norge i verdenscupen – til vinteren og de neste vintrene. Det eneste jeg har bedt Skiforbundet om er å stå ved betingelsene jeg ble forelagt forut for valget om å etablere egen satsing utenfor landslaget. Reglene tillater fortsatt at jeg kan defineres som representasjonsløper, men Skiforbundet har ikke vist vilje til å bruke dette handlingsrommet. Derfor har jeg verken svart ja eller nei til avtalen jeg er blitt forelagt.

I morges kom jeg hjem til Trondheim igjen etter 20 dager på høydetrening i Italia. Jeg har trent godt og har hatt færrest mulig forstyrrelser for å sikre den mentale roen som skal til for å fokusere hundre prosent på topp kvalitet i hver eneste treningsøkt. Underveis har jeg utallige ganger sett for meg engasjerte publikumsansikter og slitne konkurrenter mens jeg stolt har gått med det norske flagget på drakta. Det trigger meg.

For jeg har virkelig lyst til å vinne flere gull for Norge. Målet er å ydmyke konkurrenter i verdenscupen, VM og OL de kommende tre sesongene. I tillegg har jeg planer om utvalgte langløp.

Det var denne langsiktigheten, friheten til selv å organisere min egen hverdag og trening, forsøke nye metoder og løsninger – og ikke minst bygge min egen fremtid jeg ønsket da jeg i 2013 tok valget om å stå utenfor landslaget. Valget sto mellom å legge skiene på hylla, eller å stå utenfor landslaget og satse videre med eget opplegg.

Forut for beslutningen ba jeg Skiforbundet om å klargjøre hvilke betingelser som ville gjelde om jeg satset på egenhånd – og selv betalte regningen for flybilletter, hotellopphold, lønn til min egen trener, fysioterapeut, skiansvarlige osv. Skiforbundet var da kjent med at Coop var den eventuelle samarbeidspartneren. En av dem som ga tydelige svar var daværende sportssjef for langrenn - Åge Skinstad. Han var – også skriftlig – helt klar på at jeg kunne være representasjonsløper – med de rettighetene og pliktene som gjelder i forbindelse med renn og mesterskap.

I tiden etter at jeg tok min beslutning våren 2013, har Skiforbundet gått bort fra både sine løfter og endret reglene og tolkningen av dem for å tvinge meg tilbake til landslaget. Landslaget og måten det drives på er fantastisk – men jeg passer ikke inn i modellen. Jeg får mer treningsro, energi og motivasjon på utsiden.

Jeg er ikke tatt ut på landslaget og ber om at jeg heller ikke blir det. Dermed kan jeg være representasjonsløper og behandles likt som alle andre utenfor landslaget og ber ikke om særordninger.

At jeg selv tar ansvar og kostnader for sommertrening, sesongoppkjøring, skitesting, trenere, medisinsk apparat, høydeopphold – ja alt det som IKKE handler om å gå renn. Selvsagt skal jeg delta på de premisser som gjelder alle andre som da går for Norge. Inkludert å være lojal overfor landslagets sponsorer når jeg representerer.

Jeg vil ikke verken norsk idrett eller norsk skiidrett noe vondt. Jeg utfordrer ikke landslagsmodellen, men ber om at premissene som lå til grunn for mitt valg i 2013 fortsatt skal gjelde. Standardmodellen passer ikke for alle. Andre løpere som måtte ønske å stå utenfor blir ikke berørt av annet enn dagens regler. Jeg ber bare om å få lov til å gjøre ting slik jeg må gjøre dem for at det skal fungere for meg. For at jeg igjen skal kunne vinne skirenn for Norge. Jeg ber bare om å få gjøre det Skiforbundet sa jeg kunne få gjøre.

Petter Northug jr.