Rødt flomvarsel i tre kommuner

LIVE: Ekstremværet Petra vil inntreffe i Oppland, Hedmark, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud de neste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meldte tirsdag kveld om rødt flomvarselnivå i Larvik, Lardal og Kongsberg. 

– Det er svært sjelden vi hever nivået til rødt, så dette er alvorlig, sier Kjetil Hillestad, kommunikasjondirektør i NVE til TV 2. 

– Det er områdene rundt Numedalslågen som er utsatt for den største faren. Vi sender ut et slikt varsel for at folk kan ta forholdsregler slik at dette ikke blir en fare for liv og helse, legger Hillestad til.

Meteorologisk institutt varslet tirsdag om at ekstremværet som har fått navnet Petra, vil ramme Oppland, Hedmark, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud de neste dagene.

Evakuering og stengte broer

Sent tirsdag kveld ble 15 husstander i Buøy i Tokke kommune i Telemark evakuert på grunn av de økende vannmassene.

– Årsaken til evakueringen er at en bro står i fare for å ikke være fremkommelig lenger. Om så skulle skje vil familiene være helt isolerte, sier operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Jan Olaf Jansen, til TV 2.

Operasjonslederen forteller at også en campingplass utenfor sentrum har blitt evakuert.

Politiet i de flomrammede områdene på Østlandet melder ellers om en rolig natt til onsdag. Men i Kongsberg så man seg nødt til å stenge en bro på grunn av høy vannføring.

– Det er snakk om den såkalte Myntbrua i Kongsberg. Den er blitt stengt på grunn av vannforholdene, sier operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt Olav Myrvold til NTB.

Han opplyser at det ellers har vært få hendelser knyttet til flommen natt til onsdag.

Flomfare i ni fylker

Norges vassdrags- og energidirektorat varsler flomfare på oransje nivå for ni fylker de neste dagene. Oransje nivå er det nest høyeste nivået, og innebærer vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder.

– Grunnet de store nedbørsmengdene de siste dagene er jorden såpass mettet at ytterligere nedbør vil gi mer lokale oversvømmelser og flom. Det at det i tillegg kommer mer nedbør gjør ikke akkurat situasjonen bedre. I verste fall vil vi se jordskred og evakueringer, opplyser vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss.

Fra tirsdag kveld vil det komme regnbyger, lokalt 20-40 millimeter på 30 timer. Dette vil gi kun gi byger fram til natt til torsdag. Da kommer det et nytt lavtrykk via sørlige del av England inn i Nordsjøen, som fører til nye, store nedbørsmengder. I løpet av torsdag er det ventet lokalt 30-70 millimeter nedbør på 24 timer.

Frykter brokollaps

I Hjartdal kommune holder naturkreftene på å spise opp veinettet og utgjør en stor fare for innbyggerne. Landsverk bru over Omnefossen ved Sauland inn til Telemark er nær ved kollaps.

E134 mellom Sauland og Notodden er stengt fordi broen er flomskadd. Statens Vegvesen har bestilt en reservebro i tilfelle broen i Sauland skulle ryke.

– Kreftene er enorme og vi klarer ikke å holde styr på dem. Vi har måttet stenge broen for folks sikkerhet, sier en representant på stedet fra vegvesenet.

Mange hus er innesperret

Vannmassene har ført til at flere innbyggere i Hjartdal har blitt isolert i hjemmene sine.

– Det er krisesituasjon for dem som er isolert. Kommunens kriseteam har vært etablert siden tirsdag morgen og vi har hatt fokus på å kartlegge og informere slik at de vet hvor de skal henvende seg og få vite hvordan situasjonen er. Vi har stengt det som er av skoler og barnehager på grunn av de enorme vannmengdene som har kommet i dag, sa Sven Tore Løksild, ordfører i Hjartdal kommune, tirsdag kveld.  

– Hvor mange hus er uten veiforbindelse? 

– Den siste rapporten jeg hare er at det er et boligfelt på rundt 30 hus er rammet, pluss et lite felt til på 5-6 hus. Vi har vært i kontakt med dem og holder dem løpende informert, sier Løksild. 

Demning brøt i Aust-Agder

Tirsdag ettermiddag brøt en demning i fjellet ved Gjerstad kommune sammen. Store mengder vann var tirsdag kveld på vei nedover til nabokommunen Risør i en vannvittig fart.

Innbyggerne la ut rundt 1000 sandsekker for å prøve å redde bygningene på Søndeledtunet. Litt lenger vest i fylket går elva Nidela langt over sine bredder.

Trafikkaos i Drammen

I Drammen stod trafikken stille på grunn av vannmassene som kom tirsdag. Flom i Kjøsterudbekken førte til at Statens vegvesen stengte fylkesveg 283 Rosenkrantzgata ved Åssiden videregående skole i Drammen.

TV 2 / NTB