Elverums-mann siktet for nettovergrep mot barn og tenåringer over hele Norge

ELVERUM (TV 2): Den pedofile Elverums-mannen ble sluppet fri fra fengsel uten oppfølging. Nå er han på nytt siktet for å ha lurt jenter i 10-14 årsalderen til å sende ham nakenbilder av seg selv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen fra Elverum i Hedmark er siktet for å ha kontaktet mindreårige jenter gjennom falske profiler på sosiale medier som Instagram, KIK og Snapchat.

Mannen skal ha utgitt seg for å være jente, og han har oppfordret jentene han har kontaktet til å utveksle intime bilder og filmer med ham. Flere av jentene har følt seg presset eller truet, ifølge Hedmark politidistrikt.

Hedmarks-mannen ble i 2012 domfelt i Sør-Østerdal tingrett for lignende overgrep, bare i mindre omfang. Han ble dømt til seks måneder i fengsel, og 1,5 år som ble gjort betinget med en prøvetid på fire år.

– Er det gode nok rutiner på oppfølging av pedofile, for dere har jo visst om denne mannen? 

– Jeg er kjent med at hans forsvarer i den tidligere saken ga uttrykk for at mannen trengte behandling. Så blir det et spørsmål om han har fått det, sier politijurist Henning Klauseie. 

Har betalt jentene

Den siktede har i avhør fortalt at han i enkelte tilfeller har betalt for bilder eller video i form av kontanter, eller ved å sende påfyllingskoder for kontantkort.

Saken ble rullet opp etter at Kripos ble kontaktet av faren til én av jentene i slutten av juli. 

– I slutten av juli tok far til en jente i Nord-Norge kontakt med Kripos. Han var bekymret for bilder datteren hadde delt på sosiale medier, og raskt etterpå kunne vi identifisere den siktede, sier politijurist Henning Klauseide til TV 2. 

Politiet har sikret seg over 170.000 bilder, rundt 3000 videoer og en mengde chattelogger. 

SOSIALE MEDIER: Den siktede opererte med falske profiler på sosiale medier, og utga seg for å være en jente. Foto: Afp/Lionel Bonaventure
SOSIALE MEDIER: Den siktede opererte med falske profiler på sosiale medier, og utga seg for å være en jente. Foto: Afp/Lionel Bonaventure

Jenter fra hele landet

Foreløpige undersøkelser viser at siktede har hatt kontakt med over 100 unge jenter på sosiale medier rundt i hele landet.

–  Vi vet enn å ikke om det har skjedd noe straffbart i alle disse tilfellene, opplyser politiet. 

Ifølge politiet er jentene i alderen 10-14 år. 

– Hittil har vi opprettet saker med fornærmede unge jenter i Hedmark,
Hordaland, Follo, Sunnmøre, Agder, Vest-Finnmark og Nordre Buskerud. Etter hvert som vi får fullstendig oversikt over omfang og innhold i kontakten siktede har hatt med unge jenter regner vi med at det blir opprettet flere saker og at antallet fornærmede jenter vil øke, opplyser politiet.

Flere siktelser

I tillegg til sakene mot Elverums-mannen er det opprettet saker mot to andre menn, fra Hedmark og Agder. Disse to har hatt tilgang på bilder og videoer som politiet har beslaglagt hos den siktede mannen i 40-årene. 

– Vi kan ikke utelukke flere siktelser, sier politiet. 

Politiet utelukker ikke at flere kan bli siktet i saken.

Jentene er uskyldige 

Politiet presiserer at jentene som har kommet i kontakt med mannen via den falske profilen ikke har gjort noe galt.

– De er lurt av mannen, jentene har trodd at de chattet og delte bilder/videoer med en jevnaldrende jente, sier politiet. 

Politiet i Hedmark jobber for å finne ut hvem jentene i saken er, og samarbeider med politiet i resten av landet. 

– Vi ønsker at jenter som via sosiale medier har blitt presset eller truet til å dele
nakenbilder/seksualiserte bilder av seg selv tar kontakt med politiet der de bor, opplyser politiet. 

(NTB/TV 2)