KAN BLI ORDFØRER: Ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne, Shoaib Sultan, kan bli ordfører i Oslo. FOTO: TV 2
KAN BLI ORDFØRER: Ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne, Shoaib Sultan, kan bli ordfører i Oslo. FOTO: TV 2

Sultan om homo-uttalelse:
– Et teologisk spørsmål jeg ikke kan mene noe om 

Shoaib Sultan (41) kan bli Oslos neste ordfører, men han vil helst ikke snakke om uttalelsene hans fra 2007, hvor han sa at homofili er en synd. 

Miljøpartiet De Grønne (MDG) gjorde et brakvalg mandag, og blir en joker i forhandlingene om makten i Oslo. 

Med et valgresultat på 8,1 prosent i hovedstaden, er MDG på vippen, og det er fortsatt uklart hvem partiet ønsker å samarbeide med. 

2007: – Homofili er synd

Da valgnatten gikk ut i de sene nattetimer mandag, ble det klart at partiet vil kjempe om ordførerposisjonen i Oslo. Det betyr at Shoaib Sultan (41) kan bli byens neste ordfører. 

SE ALLE RESULTATENE FRA VALGET HER!

Dagen derpå har vært hektisk for Sultan. 41-åringen har løpt fra intervju til intervju. En ny hverdag merkes allerede godt. 

– Jeg har ikke sovet så mye. Det har gått i ett, forteller Sultan. 

Han kan bli Oslos nye ordfører dersom forhandlingene går Miljøpartiet De Grønnes vei. Men Sultans tidligere uttalelser om homofili har vekket flere spørsmål om ordførerkandidatens holdning til homofile og lesbiske. 

I 2007 uttalte Sultan, som da var generalsekretær i Islamsk Råd, til Fri Tanke: Jeg mener at homofili er synd siden Koranen forbyr det. Men jeg mener selvsagt ikke at man bør dømmes til døden for det. 

2015: – Teologisk spørsmål

På spørsmål om han har endret syn i løpet av de siste åtte årene svarer Sultan: 

– Jeg er for like rettigheter for homofile, og den kampen ønsker jeg å kjempe videre i bystyret. Når det gjelder synd-begrepet så er det stor forskjell på Islam og kristendom. Det handler ikke om hva jeg synes, men noe om hva muslimske teologer har ment og mener. Det forholdt jeg meg til i intervjuet fra 2007 fordi jeg representerte en muslimsk organisasjon, sier Sultan. 

BRAKVALG: Stortingsrepresentant Rasmus Hansson og ordførerkandidat Shoaib Sultan på MDG sin valgvake 14. september. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
BRAKVALG: Stortingsrepresentant Rasmus Hansson og ordførerkandidat Shoaib Sultan på MDG sin valgvake 14. september. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– I dag representerer jeg et politisk parti som står for like rettigheter for homofile og det er viktig for meg å formidle, sier han. 

Sultan mener spørsmålet om homofili handler om teologi, og ikke hans egne meninger. 

– Jeg synes ikke homofili er et problem, men jeg vil ikke inn på syndsbegrepet. Det er et teologisk spørsmål jeg ikke kan mene noe om. Jeg er ingen teolog, sier han. 

41-åringen tror ikke hans tidligere uttalelser vil få negativ effekt på hans eventuelle rolle som hovedstadens ordfører. 

– Jeg tror de fleste skjønner at religion og enkelte andre ting er noe helt annet. Det som er viktig er om man er villig til å stå opp for deres rettigheter og hvordan man forholder seg til dem som medmennesker. Det er viktig for meg å være et medmenneske og støtte homofile, sier Sultan. 

Blir Sultan valgt til ordfører, blir han hovedstadens første muslimske ordfører.