FJERNET FRA GATEN: Politimannen som nektet å avgi dopingprøve får ikke være i operativ patruljetjeneste mens saken etterforskes. ILLUSTRASJONSFOTO: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX
FJERNET FRA GATEN: Politimannen som nektet å avgi dopingprøve får ikke være i operativ patruljetjeneste mens saken etterforskes. ILLUSTRASJONSFOTO: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX Foto: Roald, Berit

Politimann nektet å la seg dopingteste på politiets eget idrettstevne

Mannen erkjente å ha tatt ulovlige stoffer og tas ut av operativ tjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den spesielle dopingsaken omtales i detalj i en domsavsigelse fra påtalenemnden i Antidoping Norge som TV 2 har fått innsyn i.

Det var under et idrettstevne i regi av politiet tidligere i år at politimannen, som er tilknyttet et lokalt politiidrettslag, ble tatt til side av dopingkontrollører.

Mannen nektet å avgi dopingprøve, men innrømmet på stedet at han hadde tatt et kosttilskudd som han visste inneholdt ulovlige stoffer.

Ifølge dommen, som ble klar i slutten av august, forklarte politimannen at han hadde kjøpt et såkalt «pre workout-tilskudd» i utlandet.

Han opplyste at han ikke ville avgi dopingprøve fordi han «var redd prøven ville være positiv for stimulerende midler.»

For dette er 30-åringen utestengt fra all konkurranse og organisert trening i fire år. Dette er i tråd med Norges Idrettsforbunds lovgivning om å nekte å avgi prøve.

Politimannen mistet, i det som omtales som en forenklet tilståelsessak, også retten til å inneha valgte og oppnevnte tillitsverv i politiet i fire år. Domsutvalget fant ingen formildende omstendigheter.

Mannen har akseptert utestengelsen.

Mannen er foreløpig kun dømt etter Norges Idrettsforbunds regelverk for å ha nektet å avgi prøve – ikke etter straffeloven for besittelse eller bruk av ulovlige stoffer, siden det aldri ble gjennomført en dopingtest.

Men reaksjonene kan bli strengere og kan ende opp med en straffesak.

Tatt ut av operativ tjeneste

Politimannens sjef ble først informert om saken denne uken, og tok umiddelbart affære.

– Han vil bli tatt ut av operativ tjeneste på gata og politiet vil igangsette etterforskning for å se på det strafferettslige forholdet, sier stasjonssjefen til TV 2.

Mens saken etterforskes, vil polititjenestemannen bli satt til andre oppgaver i politiet.

– Han vil ikke få jobbe operativt før vi har en endelig avgjørelse på saken, sier mannens overordnede.

Det er et annet politidistrikt som vil etterforske saken, og mannens overordnede kan derfor ikke si noe om hvilke etterforskningsskritt som vil tas. Han legger likevel ikke skjul på at saken er alvorlig.

Med kroppen full av steroider banket Morten (32) opp fremmede

– Jeg har ikke opplevd noe lignende før, og hvis det stemmer at en polititjenestemann har tatt ulovlige dopingmidler, er det helt klart alvorlig, sier stasjonssjefen til TV 2.

TV 2 har gjennom mannens overordnede bedt om en uttalelse om saken, men politimannen ønsker ifølge arbeidsgiver ikke å la seg intervjue.

Politiidrettsforbundet: – Helt uakseptabelt

Norges politiidrettsforbund, som står bak arrangementet hvor mannen nektet å la seg dopingteste, ser også svært alvorlig på hendelsen.

– Vi er selvfølgelig skuffet. Dette er veldig beklagelig og skadelig for politiidretten, sier Ellen Mari Burheim, leder i Norges politiidrettsforbund, til TV 2.

Styret i forbundet har snakket med tjenestemannen, og diskuterte saken senest fredag. Burheim støtter arbeidsgiverens avgjørelse om å iverksette etterforskning og vurdere personalsak.

– Å nekte å avgi prøve er det samme som å teste positivt og det er helt uakseptabelt, sier Burheim.

– Tror du det er utbredt at politifolk tar ulovlige stoffer?

– Jeg håper og tror ikke det. I tillegg til kontrollene Antidoping Norge gjør, har vi selv rutiner der vi håper at vi får luket ut slikt, sier Burheim til TV 2.

Skjerpede dopinglover

I 2013 ble dopinglovgivningen i Norge endret og det ble da ulovlig både å bruke og besitte selv små mengder doping.

TV 2 har denne sommeren omtalt den omfattende bruken av doping i Norge. Etter lovendringen i 2013, har politiet kunnet anmelde flere for ulovlig befatning med doping.

I 2014 ble det gjort nærmere 1000 beslag av anabole androgene stoffer.

Tidligere dopingmisbruker Morten Heierdal, som jobber med forebyggende virksomhet blant unge, fortalte i sommer at doping har blitt mer allment akseptert de siste årene.

Han bekrefter at det å dope seg i forbindelse med trening er utbredt, ikke bare blant ekstreme kroppsbyggere.

– Dette har endret seg. Jeg har fått mer enn 500 henvendelser fra ungdom som doper seg, fra pårørende eller fra folk som vurderer å begynne, sa Heierdal til TV 2.