AVSLØRTE VALGPRONOSEN: NRK var 11 minutter for tidlig ute med Arbeiderpartiets prognoser på landsbasis og i Bergen. FOTO: NRK
AVSLØRTE VALGPRONOSEN: NRK var 11 minutter for tidlig ute med Arbeiderpartiets prognoser på landsbasis og i Bergen. FOTO: NRK

NRK risikerer millionbot etter denne valg-glippen

NRK var for tidlig ute med valgprognosene mandag kveld, og kan dermed risikere å måtte betale millioner i bot til Medietilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld brøt NRK loven da de offentliggjorde prognosen for Arbeiderpartiets valgresultat på landsbasis, elleve minutter før sperrefristen. Ifølge valgloven er det ulovlig å offentliggjøre valgresultat og prognoser før tidligst 21 på valgdagen.

– Dette har kun skjedd to ganger før, og loven åpner opp for at straffegebyret kan være alt fra en symbolsk sum til 2,5 millioner kroner, sier Gudbrand Guthus, direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, til TV 2.

Tabbet seg ut med én million seere

NRK får mulighet til å forsvare seg før Medietilsynet bestemmer hva straffen blir. Medietilsynet vil se på graden av alvorlighet og om offentliggjøringen er gjort med overlegg.

Da Dagbladet røpet deler av valgprognosen på SMS ett minutt før sperrefristen for to år siden, fikk de 40.000 kroner i bot. NRK røpet prognosen 11 minutter før sperrefristen, og det for én million tv-seere. Det er derfor liten tvil om at deres bot blir en god del større.

– Store deler av befolkningen fikk med seg dette, i beste sendetid, så dette er selvsagt mer alvorlig, sier Guthus.

Legger seg langflate

Redaktøren for valgnatten på NRK, Kyrre Nakkim, sier til TV 2 at de ikke kan gjøre annet enn å beklage.

– Vi vil prøve å forklare hva som skjedde best mulig. Vi innrømmer at vi har gjort en feil, og vi kan ikke stikke av fra ansvaret. Vi må bare akseptere at det kan bli snakk om en stor bot, sier Nakkim.

– Det var rett og slett en stor glipp, og det var ikke gjort med overlegg, sier han.