BARNESKOLE: Mannen har tilstått å ha kjørt rundt på skoler og blottet seg for elever ved i alt ni skoler på Sunnmøre. Foto: TV 2
BARNESKOLE: Mannen har tilstått å ha kjørt rundt på skoler og blottet seg for elever ved i alt ni skoler på Sunnmøre. Foto: TV 2

Blottet seg for barneskoleelever – løslatt fra varetekt ved skolestart 

Ålesund (TV 2): Mannen som er siktet for å ha blottet seg for barneskoleelever er sluppet fri fra varetekt til tross for at både retten og politiet mener det er stor gjentakelsesfare. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som er siktet for å ha utsatt en rekke barneskoleelever for blotting er løslatt fra varetekt.

Både retten og politiet frykter stor gjentakelsesfare, men retten mener politiet har somlet med etterforskningen og valgte å løslate sunnmøringen.

Mannen i 50-årene ble pågrepet i mars i år og har sittet i varetekt siden pågripelsen.

– Politiet har ikke informert skolene om løslatelsen og har derfor ikke informert elever og foreldre. Vi kjenner ikke rutinene for hva politiet bør informere oss om og hvilke vurderinger de har gjort. Vi vil ta kontakt med politiet for å handle i samråd med dem om hvordan vi skal forholde oss til denne saken sier Ragnhild Skodje, rektor ved Volsdalen skole i Ålesund til TV 2.

– Personlig synes jeg det er sterkt beklagelig at mine elever har vært utsatt for dette og er opptatt av elevenes sikkerhet, men har ikke noe ønske om å kommentere politiets arbeid i denne saken, legger hun til.

Ifølge politiet er elever ved ni barneskoler på Sunnmøre utsatt for blotting i et tidsrom på over to år.

I tiden før pågripelsen var aktiviteten svært stor. Mannen skal ifølge politiet kjørt rundt fra skole til skole og utsatt barn for seksuelle tilnærmelser. 

Han er er også siktet for seksuell adferd mot mindreårige på nettet, samt en sovevoldtekt.

Løslatt før skolestart
Like før skolestart i høst fikk politiet tingrettens medhold i fortsatt varetektsfengsling.

Mannen anket til lagmannsretten, der han ble besluttet løslatt.

Retten kom derfor til at fortsatt fengsling er uforholdsmessig inngrep og i strid med menneskerettighetskonvensjonen.

Mannen har tilstått de fleste av punktene han er siktet for, men ikke for voldtekten som er det mest alvorlige forholdet.

Angrer
I sine forklaringer har mannen gitt uttrykk for anger og har forsikret at han ikke kommer til å gjenoppta virksomheten.

– Vi mener det er stor sannsynlighet for at han kan gjenoppta sine aktiviteter når han slippes ut. Også lagmannsretten er delvis enig i dette, men valgte likevel å løslate han ut fra en forholdsmessighetsvurdering, sier politiadvokat Cathrin Remøy til TV 2.

Stort omfang
Politiet sier saken har forgreninger over hele landet, ikke minst på grunn av mannens seksuelle aktiviteter rettet mot mindreårige over internett.

– Der er mange fornærmede barn, mange har vært vanskelig å identifisere og de bor rundt om i hele landet. Dette er tidkrevende, særlig med hensyn til at disse også må tas dommeravhør av, sier Remøy.

Saken kommer trolig opp for Sunnmøre tingrett senere i år.