SMILER: Førstekandidat for KrF i Bergen, Dag Inge Ulstein, og ordførerkandidat Marita Moltu er klare til å forhandle.  FOTO: T. BRANDEGGEN / TV 2
SMILER: Førstekandidat for KrF i Bergen, Dag Inge Ulstein, og ordførerkandidat Marita Moltu er klare til å forhandle.  FOTO: T. BRANDEGGEN / TV 2

Tungetaler Marita skal forhandle om Bergen-makten

KrF er klare til å forhandle med Arbeiderpartiet om nytt byråd og ordfører. Ønskelista er klar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgvinden har definitivt blåst Arbeiderpartiets vei i Bergen.

Ifølge TV 2s prognose ved midnatt får Ap 37,8 prosent, mens Høyre ligger an til 21, 9 prosent og har dermed mistet en tredjedel av velgerne fra sist valg.

Prognosene gir 26 mandater til Ap, fire til KrF og fire Venstre. Dermed har de tre partiene flertall i bystyret.

FØLG RESULTATENE HER!

Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup sier at de første som vil bli kontaktet om byrådssamarbeid er KrF, som ligger an til å øke sin oppslutning fra 5,6 prosent i 2011 til 6,2 prosent nå.

– Det har vært veldig klart at de ønsker å se mot sentrum og snakke med KrF, det blir spennende å se. Det vil være sluttsummen som teller for oss, sier Dag Inge Ulstein (34), partiets førstekandidat i Bergen, til TV 2 sent mandag kveld på partiets valgvake.

Han har ønskelista klar om hva partiet vil prioritere i forhandlinger.

– Vi vil at søndag fremdeles skal være en annerledesdag, at byen tar et større ansvar for flyktninger, at vi styrker skolene med flere lærere på de første trinnene, tar noen grep for å få bedre luft i byen og vi er nødt til å gjøre noe for å få en tryggere by. Det handler om skjenking og skjenketider, sier han.

Ønsker dere at Bergen skal ta i mot flere flyktninger enn i dag?

– Ja, det handler om å begynne å handle og forberede seg. Det er andre byer som har vært mye mer proaktive, så vi kommer til å måtte gå noen runder i bystyret om hvor mange vi faktisk vil ta imot og legge til rette for det. Det blir en viktig del av arbeidet for bystyret denne høsten, sier Ulstein.

Rekordstor valgvake

Man kan kanskje snakke om en liten medvind hos KrF i byen mellom de sju fjell. Aldri før har det vært så mange på valgvake hos partiet som mandag. Faktisk var pågangen så stor at porten ble for trang for enkelte.

– Vi har til og med vært nødt å si nei til folk i døra her fordi lokalet var helt sprengt. Det er utrolig gøy og viser at det er mange som har blitt veldig engasjert i KrFs politikk her i byen og det lover godt for fremtiden, smiler Ulstein.

Vil innskrenke skjenketidene

Får KrF en hånd på rattet i Bergen må byens befolkning også forberede seg på at natten kan bli kortere på utestedene.

– Vi tror at det blir en tryggere by om vi innskrenker skjenkebevilgningene. Det er så mange eksempler i andre byer, for eksempel i Trondheim der volden gikk ned med 40 prosent når de stengte utestedene klokken 02. Vi ønsker at helse- og politifaglige råd skal være styrende, sier Ulstein.

KrF har hatt maktposisjon i Bergen sammenhengende siden 1975, inntil de brøt ut av byrådssamarbeidet med Høyre og Frp i fjor sommer på grunn av bybanen.

KrF ønsker at denne skal gå langs Bryggen, noe Høyre og Frp ikke ønsker.

Kan bli ny strid om bybanen

Det gjør heller ikke Arbeiderpartiet. Det kan borge for ny strid om bybanen i et nytt byråd.

– Når vi viste at vi til og med gikk ut av byrådet på grunn av bybanen så er det klart at det er en veldig viktig sak for oss. Vi mener at det mest realistiske og den mest økonomisk ansvarlige løsningen er å få bybanen langs Bryggen. Det blir spennende å se. Bybanen blir helt sikkert en sak vi må finne en løsning på så snart som mulig, sier Ulstein.

Tungetaler Marita (47) kan bli ny ordfører

Arbeiderpartiet har tidligere åpnet for at KrF kunne få ordførertaburetten i Bergen. En av de som vil være med på byrådsforhandlingene med Ap er KrFs ordførerkandidat, den kristenkonservative Marita Moltu (47).

Hun har i tidligere intervju med TV 2 sagt at hun er helbredet, kan tale i tunger og er klar til å overta ordførerkjedet etter Trude Drevland.

– Ap har gjort et godt valg, så får vi se hvordan blokkene finner sammen. Det er mye som kan skje, alt er åpent, sier Moltu til TV 2 mandag kveld.

Ulstein ønsker ikke å forskuttere hvor viktig ordførertaburetten kan bli for KrF i forhandlingene med Arbeiderpartiet.

– Det handler først og fremst om politisk gjennomslag for vår politikk. Så får vi se når alle stemmene er talt opp hvor stort vårt mandat kan bli i slike forhandlinger, sier han.