FIRKANTET: Norske Kims dro konkurrenten for retten da de lanserte deres variant av firkantede chips i Danmark. FOTO: KIMS/TAFFEL
FIRKANTET: Norske Kims dro konkurrenten for retten da de lanserte deres variant av firkantede chips i Danmark. FOTO: KIMS/TAFFEL

Norske Kims kan tape den store danske chips-krigen

Den norske produsenten mente de hadde enerett på å selge firkantet potet-chips til danskene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av august barket den norske chips-produsenten Kims sammen mot erkerival Maarud i en heftig potetstrid i Oslo tingrett.

Kims valgte å gå rettens vei for å få lov å kalle sine chips for Potetgull, noe Maarud fikk enerett på gjennom en varemerkeregistrering for fem år siden. Dom er ennå ikke falt i saken.

Men også i vårt naboland er Kims involvert i en heftig potetstrid. 

I 28 år har den norske produsenten tjent store penger i Danmark på å selge tonnevis med firkantede chips, men tidligere i år lanserte konkurrenten Taffel sine firkantede chips, under navnet Super Snacks, som til forveksling ligner Kims Snack Chips.

Etter at søksmålet ble tatt ut endret Taffel formen på sine chips slik at de ble ovale og ikke firkantet.

– Vi er de eneste som kan selge firkantede potetchips til danskene, lød påstanden fra den norske produsenten som mandag skulle møtt den tysk-eide konkurrenten Taffel i retten for å krenke Kims påståtte enerett, skriver Ekstrabladet.

Ingen kan eie en firkant

Men i siste liten har Kims trukket søksmålet, noe konkurrenten tar som en seier.

– Kims har kastet bort alles tid og penger. Deres tilbaketrekning i saken er et klart tegn på at de trodde de ville tape saken. Det er sunn fornuft at ingen kan eie rettighetene til noe så generisk som en firkant. Vi forbeholder oss retten til å sette Taffel Supersnack-produkt tilbake på markedet og krever våre tap tilbakebetalt, sier Chris Samways, direktør for Taffel, til Ekstrabladet.

Kims avviser at de trakk saken fra retten fordi de ga opp å få enerett på å produsere firkantede chips.

– Vi trakk saken fordi Taffel stoppet med å produsere firkantede chips. Vi har dessuten en eksklusiv avtale med leverandøren av Estrella-taffel som går ut på at det kun er oss som kan kjøpe den firkantede chipsen. Derfor har vi ikke lenger behov for å kjøre saken i retten, sier Kim Munk, direktør hos Kims, til den danske avisen.

Forventer å få enerett

Han forventer nå at de danske patent- og varemerkemyndighetene om få måneder vil gi Kims enerett til å produsere firkantede chips og ønsker ikke å kommentere konkurrentens krav om erstatning.

– Men kommer de igjen på markedet med firkantede chips har vi en ny situasjon. Da får vi at det derifra, sier Munk.

Tidligere er en dansk chips-produsent dømt i retten i Danmark til å ikke kunne produsere chips som har form som små horn. Dommeren ga firmaet Frito-Lay enerett til å produsere slike for salg i Danmark.