KAN BLI STENGT: Justisminister Anders Anundsen vil vurdere å stenge grenseoverganger til Norge hvis flyktningstrømmen øker. FOTO: SCANPIX
KAN BLI STENGT: Justisminister Anders Anundsen vil vurdere å stenge grenseoverganger til Norge hvis flyktningstrømmen øker. FOTO: SCANPIX

Anundsen: – Vi vil vurdere stengning av våre grenser

Justisministeren deltar på EUs krisemøte i Brussel og sier flyktningkrisen er krevende å håndtere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyktningkrisen har ført til en enestående situasjon, mener justisminister Anders Anundsen (Frp) og har grensekontroll til løpende vurdering.

– Det er en situasjon vi ikke har vært i før, og som er krevende å håndtere. Om det blir nødvendig, vil også vi vurdere stengning av våre grenser, sier Anundsen i Brussel.

Anundsen reiste mandag til EU-hovedstaden for å drøfte flyktningkrisen med ledere fra hele Europa. Grensekontroll har seilt opp som stort tema etter at både Tyskland og Østerrike har innført slike tiltak.

Mandag ettermiddag har store politistyrker sperret av jernbanesporet som har blitt flyktningenes viktigste grenseovergang mellom Serbia og Ungarn.

For syriske «Mohammed» endte en flere uker lang reise gjennom Europa på tollstasjonen i Svinesund. Stadig flere gjør som ham. Politiets utlendingsenhet som er på grensen tar raskt personalia og fingeravtrykk. FOTO: SCANPIX
For syriske «Mohammed» endte en flere uker lang reise gjennom Europa på tollstasjonen i Svinesund. Stadig flere gjør som ham. Politiets utlendingsenhet som er på grensen tar raskt personalia og fingeravtrykk. FOTO: SCANPIX

Opprørspoliti, støttet av politifolk til hest og soldater, har stilt seg opp langs jernbanesporet, meldes det. 

Ifølge UDI kom det 790 asylsøkere til Norge forrige uke. 42 mennesker hadde søkt asyl i Norge mandag ettermiddag.

– Vi regner med det kommer flere med bussene i kveld, sier operasjonsleder Martin Schie i Østfold politidistrikt til NTB.

Anundsen sier han vil vurdere grensekontroll «hvis det kommer veldig mange inn vi ikke skulle klare å registrere tilfredsstillende».

– Det er mange land i Europa som står oppe i enda større utfordringer enn vi gjør. Men vi følger utviklingen nøye og vurderer løpende, sier han.

Vil ikke forplikte Norge til EU-dugnad

Justisministeren mener både Schengen- og Dublin-avtalen er presset. Han ønsker felleseuropeiske løsninger på flyktningkrisen, men forplikter ikke Norge til noen EU-dugnad ennå. 

– Vi er positive til å finne europeiske løsninger i fellesskap, men vi har ikke tatt konkret stilling til relokalisering nå, sier Anundsen på vei inn til EUs-møte om flyktningkrisen.

Foreslår å fordele 160.000 flyktninger

Der diskuterer Unionen et forslag fra EU-kommisjonen om å fordele 160.000 asylsøkere som allerede befinner seg i Europa. Det er stor diskusjon innad i EU om hvordan slik relokalisering skal skje.

Spesielt de østeuropeiske landene er sterkt i mot å binde seg til en obligatorisk fordeling av et så stort antall flyktninger.

Anundsen er observatør og vil ikke bruke møtet til å forplikte Norge til å delta.

– Først skal vi vurdere premissene for et slikt spørsmål. Vi må se helheten, sier han.

Justisministeren vil heller ikke si hva han har fått av konkrete forslag fra EU-hold til norsk bidrag.

Norsk initativ hilses velkommen

EU-landene ønsker velkommen Norges tilbud om å holde en giverkonferanse om Syria i høst, går det fram av et EU-utkast.

Tiltak i Syrias nærområder er en del av diskusjonen i EU, og i et utkast til konklusjoner som NTB har sett, nevnes Norges initiativ til å holde et givermøte for Syria.

– Rådet ønsker velkommen Norges tilbud om å være vertskap for en internasjonal giverkonferanse for å bistå syrere som er tvunget på flukt av krig, heter det i utkastet ministrene diskuterte mandag.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) deltar på møtet og ønsker å fremme satsing på nærområdene.  Han kaller det norske initiativet et viktig bidrag.

Tyskland innfører grensekontroll

 Flere EU-land, blant annet Tyskland, innførte mandag grensekontroll. Grensene skal ikke stenges, men landene ønsker en mer kontrollert håndtering av den store flyktningstrømmen.

Tusenvis av flyktninger venter på å krysse grensen fra Ungarn og inn til Østerrike. Det ble mandag betraktelig vanskeligere etter at Tyskland, Østerrike, Slovakia og Tsjekkia innførte grensekontroll.

– Det kom anslagsvis 14.000 flyktninger søndag og natt til mandag, og tilstrømmingen ser ikke ut til å avta, sier Gertald Prangl, talsmann for tysk politi til APTN.

Forventer over millionen

I øyeblikket er flere hundre tusen flyktninger på vei nordover gjennom Europa, og Tyskland forventer nå at 1,2 millioner flyktninger vil ankomme landet i år. I mai var anslaget 800.000, men de presiserer at grensene kun skal kontrolleres, ikke stenges.

– Flyktninger vil fortsatt kunne komme inn i Tyskland, men vi håper dette vil medføre mer orden, sier Steffen Seibert, talsmann for kansler Angela Merkel.

Ungarn vurderer også å tømme interneringsleirene de har opprettet for å holde tilbake tusenvis av flyktninger. Det kan øke presset på resten av EU-landene. (TV 2/NTB)