FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Vebjørn Sand og Per Heimly lagde miniburgere i TV 2-serien Fingrene av fatet. Dette er Per Heimlys sliders. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Vebjørn Sand og Per Heimly lagde miniburgere i TV 2-serien Fingrene av fatet. Dette er Per Heimlys sliders. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Slik lager du dine egne miniburgere

Her er oppskriftene på miniburgere fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunstneren Vebjørn Sand og fotograf Per Heimly lagde hver sine versjoner av miniburgere – også kjent som sliders – i onsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.

Nedenfor kan du se begge oppskriftene og fremgangsmåte.

Per Heimlys sliders

Ingredienser

  • 600 gr. økologisk kjøttdeig fra kalv.
  • 2 stk. løk hvit (søt i smak).
  • 4 fedd bakt hvitløk.
  • 2 ss. aivar.
  • 1 ss. potetmel.
  • 2 stk. økologiske tomater.
  • 4 stk. hamburgerbrød små (ferdiglaget).
  • Salt og pepper.

Fremgangsmåte

  • Rens én løk og kutt den i biter. Den andre skal brukes til sylting.
  • Bland så løken med kjøttdeig, potetmel og egg. Bland dette godt.
  • Ha så i aivar (fås kjøpt på glass; blanding av aubergine, paprika, chilli og tomat), salt og pepper.
  • Lag/form så burgere på cirka 50 gram.
  • Stekes på rist over åpen flamme.
  • Varm så brødene på risten.
  • Legg i salat, tomat, og rå løk hvis det er ønsket.

Saus

  • 100 gr. blåmuggost.
  • 1-2 dl. rømme. (Hvor mye rømme man tar i kommer helt an på hvor godt man liker blåmuggostsmaken. Mer rømme gir mindre smak.)
  • Blandes på mikser.
  • Syltet løk.
  • 1 dl. rødvinseddik.
  • 2 dl. sukker.
  • 3 dl. vann.
  • 1 stk. laubær.
  • Litt fersk vanilje.
  • 1 stk. chilli.

Rens løken og kutt den i tynne båter. Eddik, sukker og vann kokes med krydderne og løken has i. Settes til side og løken trekker seg ferdig. Salat av forskjellig spirer.

Vebjørn Sands el mini burgeros a/k/a sliders

  • Tynn plommetomatskive og crispysalat.
  • Avocadomos med stekt chorizo picante.
  • Majones med hvitløk, melk og sitronsaft.
  • Brød bakt med revet manchego på toppen.
  • Egen skål i midten med picante patatas fritatas.
  • Friterte padrones på spidd gjennom slidersen.

Ingredienser

Miniburgerne

  • 1 kg. kvernet svinenakke.
  • 12 gr. salt.
  • 1 ts. grovkvernet pepper.
  • 150 gr. revet manchego (som er lagret i 6 mnd.).
  • 2 stk. pimientos de piquillo.
  • 1 neve flatpersille.
  • 2 stk. revet hvitløksfed.
  • 2 ss. potetmel.
Vebjørn Sands miniburgere. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
Vebjørn Sands miniburgere. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Avocado/chorizomos

  • 2 stk. moden avocado.
  • 50 gr. chorizo picante.
  • 1 stk. sjalottløk.
  • 1 ss. limesaft.
  • 1 klype salt.

Salat

  • 1 stk. crispysalat.
  • Patatas fritatas.
  • 400 gr. små folvapoteter.
  • 2 ss. maizenna.
  • 1 ss. paprikapulver.
  • 1 klype cayenne.
  • 1 ss. valmuefrø.
  • 1 ts. maldonsalt.

Majodressing

  • 100 gr. majones.
  • 2 ss. melk.
  • 1 ss. sitron.
  • 2 ss. olivenolje.
  • ½ fedd hvitløk.
  • Salt.

Buns

  • 310 gr. mel.
  • 1dl. vann.
  • 1 dl. melk.
  • 1/4 pk. fersk gjær.
  • 30 gr. brunet smør.
  • 10 gr. sukker.
  • 1 stk. eggeplomme.
  • 4 gr. salt.
  • 100 gr. Manchego i terninger.
  • Pensle med sammenpisket egg.

Padrones

  • 200 gr. padrones.
  • 2 dl. olivenolje.
  • 1 ts. salt.

Fremgangsmåte

  1. Del potetene i to og kok de i vann med en klype salt.
  2. Riv opp hele biten med manchegoosten, dryss på litt av ost på toppen og sett brødene i ovnen.
  3. Blande salt, pepper, hvitløk, persille og resten av manchego i svinenakken. Form seks pene miniburgere.
  4. Sett over olje til fritering.
  5. Hakk og steke biter av chorizo i olivenolje og hvitløk. Blande dette i en bolle med grovhakket avokado. Smak til med løk, sitron, salt.
  6. Del en plommetomat i seks tynne skiver med en skarp kniv. Legg de på papir.
  7. Grill burgerne i grillpanne og del brødene.
  8. Hell vannet av potetene og dryss over maisenaen, valmuefrøene og paprikakrydderet.
  9. Friter disse, legg de ut på papir, og friter padronesene og tre disse på spiddene.
  10. Røre sammen majodressingen i en liten bolle.
  11. Plukke salaten.
  12. Sett sammen sliderene.

Legg opp slik

Det skal ligge seks (eller i verste fall fire) sliders i en ring på tallerken, i midten skal det ligge en skål med poteter med majodressing. 

Rekkefølge på montering av sliders

  • Bunn-brød.
  • 1 skje avocado og chorizomos.
  • 1 skive tomat.
  • 1 blad crispysalat.
  • 1 stk. burger.
  • 1 ss. majo/ost.
  • Topplokk.
  • 1 stk. padrones på spidd gjennom hele.

Spanish miniburger

Kna sammen kvernet svinenakke med revet manchego, revet/presset hvitløk, hakket persilla, salt, grovkvernet svart pepper og potetmel. Klem disse ut i 50-gramsburgere og grill de på hver side. Dette er svinekjøtt så de må være gjennomstekte, rundt 70 grader når de er ferdige.

Brød

Koke hvitløksfeddene med skall i 120 grader olje til de er stekt lysebrune. Cirka 15 minutter. Klem ut hvitløkskjøttet og hakk det opp. Hakk rosmarinen også. Bland 37 grader varmt vann/melk med gjær, hvitløk, rosmarin, salt og mel. Kjør dette sammen og avslutt med eggeplommen. Hev denne deigen og del de i 30-40 gr. baller. Klem de flate og hev de til dobbel størrelse. Dryss på manchego og stek dem cirka åtte til ti minutter på 180 grader. Ta de ut og del de slik at de får dampe fra seg litt.

Chorizo- og avocadomos

Hakk chorizoen ned i terninger på 5 mm. Stek disse i en panne med olivenolje. Når de er stekt blandes de i en bolle med grovhakket, moden avocado, presset hvitløk, sitronsaft og salt.

Padrones

Disse friteres til de blåser seg opp, ca. 20 sekunder. Legg på papir og salt godt.

Patatas frittas

Del potetene i to før koking.Kok i lettsaltet vann til de er møre. Hell av vannet og dryss på maisenna, salt, valmuefrø og paprikakrydderet, friteres til gyllen farge.

Majo

Bland majo med litt melk, sitronsaft, revet hvitløk og olivenolje.