Hvis air bag-lampen begynner å lyse kan det være fare på ferde. Illustrasjonsbilde.
Hvis air bag-lampen begynner å lyse kan det være fare på ferde. Illustrasjonsbilde.

Hvis denne lyser - da bør du skynde deg til verkstedet

Kan i verste fall være forskjellen mellom liv og død. 

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny! Når jeg starter bilen kommer en rekke varsellamper opp på dashbordet. De slukker fort igjen, men jeg har lagt merke til at en lyser litt lenger enn de andre.

Jeg har sjekket i instruksjonsbok, og det er varsel for airbagen. Men den slukker altså, det tar bare litt tid. Er det noe du synes jeg burde få sjekket, eller kan det bare være helt normalt?

Benny svarer

Hei på deg! En ting er i alle fall helt sikkert. Begynner denne å lyse konstant så må du komme deg til verksted og få sjekket / reparert feilen. Om noe er feil så kan det, i aller ytterste konsekvens, være forskjellen mellom liv og død ved en kollisjon.

Men på bilen din slukker den altså. Det tar bare litt tid, men du sier ikke noe om hvor lang tid.

Er det snakk om bare et par, tre sekunder så kan det være OK. Noen bilmodeller kjører nemlig en såkalt selvdiagnose her, bare for å sjekke seg selv, og at alt er i orden. Det tar bare noen sekunder og skal altså være slik.

Er det snakk om lengre tid, så blir jeg mer usikker. Da skal det ikke være slik.
Da bør du ta en tur innom verkstedet for en sjekk. Ikke det at jeg tror det er noe alvorlig galt - i og med at den slukker til slutt, tross alt. Men det kan kanskje være behov enten for å re-sette eller oppgradere systemet.

Det kan kanskje også være en dårlig kontakt eller spennigsfall ett eller annet sted i det etter hvert ganske avanserte systemet. Sleperingen i ratt-kontakten er ofte et svakt punkt i så måte.

Airbag er særdeles viktig sikkerhetsutstyr. Derfor vil jeg helt klart anbefale å heller sjekke én gang for mye, enn én gang for lite!

Håper dette var litt oppklarende!

Oljeskift: Du sparer mye på å gjøre det selv

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under