Du trenger ikke ovn for å gratinere mat

Her er oppskriftene på de gratinerte matrettene fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

Britt Elisabeth Haagensli og Tom Sterri gratinerte mat i TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Haagenslis gratinerte sei, som ble gratinert uten ovn. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
Britt Elisabeth Haagensli og Tom Sterri gratinerte mat i TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Haagenslis gratinerte sei, som ble gratinert uten ovn. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Skuespiller Britt Elisabeth Haagensli og revykongen Tom Sterri lagde gratinert mat i tirsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.

Nedenfor kan du se oppskriftene og fremgangsmåte på begge matrettene.

Britt Elisabeth Haagenslis gratinerte sei – uten ovn!

Ingredienser

  • 400 gr. potet ferdig kokt, uten skall.
  • 4 dl. olivenolje.
  • 1 hvitløk (hvit kepaløk, den er søtere på smak).
  • 3 fedd bakt hvitløk.
  • 1 pt. basilikum.
  • 50 gr. sort, steinfri, gode oliven.
  • 600 gr. seifilet, kuttes i biter.
  • 400 gr. tomatsaus.
  • 20 stk. gode, røde cherrytomater.
  • 10 stk. gode, gule cherrytomater.
  • 200 gr. parmesan.
  • Salt og pepper.

Fremgangsmåte

  1. Varm opp oljen med løk og bakt hvitløk i en kjele. Fres på middels varme til løken er myk cirka åtte minutt. Husk å røre innimellom slik at den ikke blir brent.
  2. Tilsett finkuttet basilikum cirka 20 gram, og den hermetiserte tomatsausen. Kok videre i fem minutt under lokk. Husk å røre om.
  3. Kutt potene i skiver.
  4. Kutt tomatene i to.
  5. Rasp med rivjern parmesan.
  6. Ha så i fisk, delte cherrytomater og potetskiver. Demp varmen til lavere temperatur og la retten trekke i ti minutter.
  7. Smak til med salt og pepper

Til denne retten trengs det en skibrenner for å gratinere osten.

Dette er en fin rett til å bruke restepoteter på. Sei er en billig fisk. Ved bruk av riktig tomatsaus, så får man en utrolig god smak. Retten får fin ekstra farge med de gule cherry tomatene. Vi kan spice opp retten med chilli. Parmesanen passer til tomat.

Ekstra råvarer

  • 1 stk. chilli.
  • 1 gl. aivar.
  • 1 stk. sitron.
  • 1 stk. lime.
  • 1 stk. godt brød.

Tom Sterris gratinerte luksuspai med hummer, torsk og trøffelduchesse

Ingredienser

Torsk og hummersauté

  • 1 kokt hummer á 500-600 gram.
  • 800 gr. torskeloin.
  • 2 stk. hvitløkfed.
  • 1 løk.
  • 2 stk. vårløk.
  • 1 stk. blomkål.
  • 1 stk. gulrot.
  • 10 stk. små sjampinjong.
  • 2 never spinat.
  • 0,5 dl. cognac.
  • 1 dl. hvitvin tørr.
  • 1 klype cayenne.
  • 1 dl skalldyrkraft, gjerne hjemmelaget hummerkraft.
  • ¼ liter fløte.
  • 100 gr. smør.
  • 2 ss. grov sennep.
  • 1 kvist med små sherrytomater (med stilk som gjør at de henger sammen).

Trøffelduchesse

  • 400 gr. mandelpoteter
  • 2 stk. eggeplommer
  • 1 dl. melk
  • 2 dl. fløte
  • 50 gr. smør
  • 1 stk. trøffel svart fersk
  • Litt for mye salt
  • Svart, grov pepper

Gratinering

  • 50 gr revet gruyere/comtè
  • 50 gr panko, brødrasp
  • 5 stilker flat bladpersille

Fremgangsmåte

  1. Sett på grillfunksjon på ovnen og sette en rist høyt i ovnen.
  2. Skrell og kutt mandelpotetene i tynne skiver, og sett dem over til kok i usaltet vann.
  3. Prikke, krydre og sett inn tomatene i ovnen på lav rist.
  4. Rense hummeren og kutt fisken i biter på 3x3 cm.
  5. Kutt ned grønnsakene i fine biter og stek dem lett. Hell på vin, cognac, fløte og kraft. Kok dette ned og smak til med salt og pepper.
  6. Stek hummer og fisken, og bland dette med grønnsakene og sausen. Dette heter nå en sautè. Legg sauteen i bunnen av en fin ildfast skål.
  7. Hell av vannet på potetene og ha i fløte, smør og salt i potetene. Rør dette sammen til en klumpfri potetmasse (press gjennom sil i verste fall), rør inn eggeplomme og riv trøffelen i mosen. Nå har du en duchessmasse.
  8. Ha massen i en sprøytepose og sprøyt den med fine store topper på sauteen.
  9. Riv osten over og dryss på panko.
  10. Sette formen under grillen og gratiner den til den er gyllen.