Må be foreldrene legge fra seg mobilen på fødestua

Mobilbruken på fødestuene blitt så stor at enkelte sykehus har hengt opp lapp med beskjed til foreldrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi bruker mobilen stadig oftere, og hos noen går det til og med så langt at de blir avhengige. Og på fødeavdelinger rundt om i landet må ofte den nyfødte konkurrere med foreldrenes telefon for å få oppmerksomheten fra mor.

Det gjør Den norske jordmorforeningen bekymret.

En helt annen hverdag

Det var først Aftenposten som kunne fortelle at fødeavdelingen på Oslo universitetssykehus hadde hengt opp en lapp som oppfordret foreldrene til å legge bort mobilen.

Leder i Den norske jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, forstår godt hvorfor.

– Jeg har jobbet i 30 år, og det er en helt annen hverdag nå enn tidligere. Jeg tenker at denne plakaten gir et positivt budskap. Det er en henstilling til de vordende foreldrene om å bruke tiden sammen med barnet. Det mest verdifulle øyeblikket i livet skal brukes på barnet, sier Jørgensen.

VERDIFULL TID: «Her inne skjer det mirakler! Legg vekk mobiltelefonen og vær tilstede» står det på lappen som henger på Oslo universitetssykehus. Foto: Colourbox.
VERDIFULL TID: «Her inne skjer det mirakler! Legg vekk mobiltelefonen og vær tilstede» står det på lappen som henger på Oslo universitetssykehus. Foto: Colourbox.

Jordmoren forteller at det er ofte statusoppdateringer på Facebook som tar bort oppmerksomheten til foreldrene.

– Jeg skjønner de nybakte foreldrene som vil formidle dette fantastiske budskapet. Men de to første timene etter en fødsel er så verdifulle for den første tilknytningen, det er da vi vet at babyen er våken og sugevillig.

– For en del år siden la sykehusene om rutinene på grunn av dette. Mor og barn skal være uforstyrret to timer etter fødselen, og det følger vi opp på avdelingene. Nettopp derfor tenker vi at mobiltelefonen heller ikke skal forstyrre dette første møtet, sier hun.

Forbud

Jørgensen mener likevel at et mobilforbud muligens er å gå for langt.

– Forbud er ikke veien å gå, jeg synes det er viktigere å henstille slik som de har gjort på Oslo universitetsykehus og Rikshospitalet.

God morgen Norge spurte sine Facebook-følgere hva de tenker om problemet, og meningene haglet inn. Les kommentarene og si din mening her.

Se innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.