HJERTESYKDOM:

Inger (72) fikk problemer med synet – viste seg å være hjerteinfarkt 

Synsproblemer og hyperventilering viste seg å være hjerteinfarkt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslokvinnen Inger Skaurum Frydendal (72) var i 2005 økonomisk ekspert i en stor nordisk bank, stasjonert i Helsingfors i Finland.

Model av hjertet. Foto: Colourbox
Model av hjertet. Foto: Colourbox
HJERTEINFARKT I 2005: Inger Skaurum Frydendal fikk ingen forvarsel før hjerteinfarktet. Foto: Privat
HJERTEINFARKT I 2005: Inger Skaurum Frydendal fikk ingen forvarsel før hjerteinfarktet. Foto: Privat

Lite kunne hun vite at hun i en alder av 61 år skulle bli helt uventet rammet av hjerteinfarkt.

Stresset og dårlig humør

Prosjektet som Inger Skaurum Frydendal jobbet med nærmet seg slutten, men det begynte å toppe seg da hun var misfornøyd med arbeidssituasjonen. 

– Jeg var stresset og i dårlig humør, jeg husker at jeg ønsket å reise hjem men fikk beskjed om å være to måneder til i Helsingfors. 

Galt med brillene

Dagen før infarktet følte Inger seg fremdeles ikke syk, men stusset over at det var noe galt med brillene. 

– Jeg gikk og vasket dem to ganger, men nå begynte en kollega å reagere. Jeg så dradd ut og var likblek, sa hun til meg. 

Fire minutter

Kollegaen til Inger Skaurum Frydendal insisterer på at de må dra på bedriftslegekontoret rett over gaten. På veien dit begynner Inger å hyperventilere.

– Det tok fire minutter fra vi gikk fra kontoret til jeg besvimte på vei inn til bedriftslegen. Jeg våknet i ambulansen og ble kjørt i all hast til det beste sykehuset i Finland.

Hjerteinfarkt i bakre hjertevegg

Det viser seg at kransåren i bakre del av hjerteveggen er helt tett. Inger blir operert og blokket ut og en metallstent settes inn for å holde åren åpen.

FORSKER PÅ KVINNEHJERTET: Maja-Lisa Løchen, Professor Uit Norges arktiske universitet. Foto: Hæge Håtveit
FORSKER PÅ KVINNEHJERTET: Maja-Lisa Løchen, Professor Uit Norges arktiske universitet. Foto: Hæge Håtveit

– Det rare er at jeg aldri kjente brystsmerter eller andre smerter i overkroppen, forteller Inger Skaurum

Kvinnehjertet

Professor Maja-Lisa Løchen ved Universitetet i Tromsø er spesialist på hjertesykdom og har viet store deler av sin forskning til hjertesykdom hos kvinner.

Nå er hun aktuell som forfatter for boka Kvinnehjertet på forlaget Gyldendal Akademisk, skrevet sammen med forskerkollega Eva Gerdts ved Universitetet i Bergen.

– Vi vet ut fra forskning at kvinner har forskjellig sykdomsforløp for mange hjertesykdommer sammenlignet med menn, sier Løchen til God morgen Norge.

Kjente forskere 

Maja-Lisa Løchen og Eva Gerdts har tilsammen publisert nærmere 300 vitenskapelige artikler i nasjonale og internasjonale tidsskrifter. 

Nå har de to forskerne skrevet boka Kvinnehjertet tiltenkt helsepersonell men også alle de kvinner som lever med hjertesykdom. 

– Vi belyser fagstoff om flere hjertesykdommer i boka ved hjelp av å fortelle om en rekke pasienthistorier, slik at mange skal kunne kjenne seg igjen, forklarer Løchen.

Nettprat

Du møter Professor Maja-Lisa Løchen i God morgen Norge sammen med Inger Skaurum Frydendal, tirsdag 15. september, kl. 08.10.

Fra kl. 08.30 svarer Maja-Lisa Løchen på nettprat om kvinnehjertet.