Advokat Benedict de Vibe (t.h.) snakker med advokat Kaja de Vibe Malling før rettssaken mot Gjermund Cappelen og sju andre om besittelse og salg av store hasjpartier i Asker og Bærum tingrett mandag formiddag. Advokat Vegard Aaløkken til venstre.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Advokat Benedict de Vibe (t.h.) snakker med advokat Kaja de Vibe Malling før rettssaken mot Gjermund Cappelen og sju andre om besittelse og salg av store hasjpartier i Asker og Bærum tingrett mandag formiddag. Advokat Vegard Aaløkken til venstre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Medtiltalt: – Har aldri sett Cappelen med noe hasj

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (TV 2): 63-åringen politiet mener kalles China av narkoligaen hevder han trodde hasjbaronen tjente penger på bilimport

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 63 år gammel mann som sammen med hasjbaronen Gjermund Cappelen er tiltalt for organisert narkotikakriminalitet, inntok mandag vitneboksen i Asker og Bærum tingrett.

Han har tidligere jobbet som rørlegger, men har ikke jobbet på lenge fordi han er skadet. 63-åringen hevder han ble kjent med Cappelen for ti år siden, i forbindelse med et bilkjøp, og hevdet i retten at de har hatt sporadisk kontakt siden.

Politiet mener derimot at 63-åringen var en av Cappelens mest betrodde menn, og en sentral del av nettverket. Blant annet skal han ha levert hasj til kjøpere fra lagerne som narkoligaen disponerte. 

Trodde Cappelen drev med bilimport

Han erkjente ikke straffskyld for annet enn oppbevaring av ca. 50 gram hasj. I tillegg er han blant annet tiltalt for befatning med rundt 1,4 tonn hasj, og politiet vil inndra 2,5 millioner kroner de mener stammer fra straffbare handlinger.

– Inntrykket jeg har fått, og det som ble sagt, var at han drev med import av biler, sa 63-åringen i retten om hva han vet om Gjermund Cappelen.

Han ble på et tidspunkt spurt på et tidspunkt om han kunne vakumpakke noen penger for Cappelen som skulle fraktes til Tyskland. Dette mener han at skulle brukes til bilsalg.

– Ikke hatt noen befatning med hasj

63-åringen tok etter hvert i mot tilbudet, og pakket noe penger for Cappelen. Han hevder i retten at han fikk 10.000 kroner for hver pakkerunde, og at han mottok dette to ganger. 

– Jeg har ikke hatt noen befatning med hasjen. Jeg har aldri sett Cappelen med noe hasj, eller snakket med ham om hasj. 

Han ble pågrepet 20. desember 2013, dagen etter at politiet slo til mot Gjermund Cappelen. Politiet fant da 50 gram hasj i boligen hans, men dette hevder han ble kjøpt i Sandvika. 

Pengene som ble funnet i boligen hans hevder han er pengene han skulle pakke for Cappelen. 

Grillet om økonomi

Aktor Alfheim grillet tiltalte på hvordan han har tjent penger. 63-åringen hevder han har gjort småjobber for bekjente etter at han ble for syk til å jobbe som rørlegger i 2006.

– Noen ganger kunne det være sånn at jeg tjente maks 8-9 tusen kroner i måneden, andre ganger et par tusen i måneden, sa rørleggeren.

I tillegg har han gått på arbeidsavklaringspenger fra NAV, men sa etter hvert fra seg disse. 

Ble kalt China

Politiet mener de kan knytte mannen til kallenavnet "China" i regnskap som er beslaglagt i saken. Aktor i saken, Lars Erik Alfheim, påpekte i sitt innledningsforedrag at de forskjellige tiltalte kanskje ikke er klar over at de hadde et slikt kallenavn. 

– Jeg har vært i Kina noen ganger, sa 63-åringen om hvorfor han hadde en del ting fra Kina hjemme. Han importerte også ting han soglte videre fra Kina. 

Flere av de andre tiltalte har kallenavn som Øst, Krus, Nordlendingen og Opak.