Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alle som stiller lister henstilles til å ikke drive valgkamp på selve valgdagen. Ved utdeling av valgmateriell/lister ved forhåndsstemmestedene og valglokalene valgdagen,
henstilles det til partier og andre som stiller lister om å holde avstand til inngangen til valglokalet.

Utsagnet over står nedfelt i retningslinjer for valgkampen i 2015, som ble vedtatt av valgstyret i Bergen. Det er også bakgrunnen for at Arbeiderpartiet reagerer kraftig på at flere Høyre-representanter har tatt oppstilling utenfor valglokaler i Bergensområdet. 

– Det vitner om desperasjon. Partiene har blitt enige om å ikke drive valgkamp på selve valgdagen, sier Karina Asbjørnsen, rådgiver for Arbeiderpartiet i Bergen. 

Listebæring er derimot vanlig på valgdagen, og det er langt fra alle byer og kommuner som har vedtatt samme retningslinjer som i Bergen.

– Ikke brudd med skikken

Høyre har falt på de fleste målinger frem mot valgdagen i dag. 

Høyrerepresentant Charlotte Spurkeland, mener at de ikke gjør noe uvanlig når deres representanter nå deler ut lister utenfor valglokaler i Bergen. 

– Høyre har drevet med listebæring i alle valg, dette er ikke noe brudd med kutyme. Det er heller ikke aktiv valgkamp. Vi deler ut lister til de som måtte ønske det, og tar ikke kontakt med velgerne selv, sier Spurkeland. 

– Underlig

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, er ikke enig med Spurkeland.

Christensen er i hjembyen Bergen for å følge valget utover kvelden. 

– Jeg synes dette er veldig spesielt. Vi har hatt en fin tradisjon i Bergen om å overlate valgdagen til velgerne. Det har vært en gentlemens agreement om at vi holder avstand til valglokalene. Når representanter nå legger ut bilder av seg selv i skolegården, utenfor skolen som er valglokalene, så synes ikke jeg at man lar velgerne ha valgdagen i fred. Jeg vil betegne dette som underlig, sier Christensen. 

Høyres Charlotte Spurkeland viser til at listebæring er noe Høyre gjør flere steder i landet.

– Listebæring er utbredt i hele landet, så dette er ikke spesielt for Bergen. Det er også valgvaktene ved hvert enkelt lokale som viser oss hvor vi kan stå og ikke, sier hun.

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK