VARETEKT: Gjermund Cappelen, her avbildet på Ila fengsel, der han sitter i varetekt. FOTO: MAGNUS NØKLAND / TV 2
VARETEKT: Gjermund Cappelen, her avbildet på Ila fengsel, der han sitter i varetekt. FOTO: MAGNUS NØKLAND / TV 2

Cappelen erkjenner straffskyld, men vil ikke si noe om de andre tiltalte

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (TV 2): – De andre har ikke vært særlig interessert i å opplyse saken, sa aktor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under aktor Lars Erik Alfheims innledningsforedrag i den såkalte Cappelen-saken, pekte han blant annet på at det var store mengder narkotika over flere år som er en del av tiltalen. 

– Det er ingen som kjøper 100 kilo hasj til eget forbruk, sa Alfheim. 

Han sa også at mengden hasj som er omtalt i tiltalen ikke viser at politiet har kommet til bunns i nettverket. 

– Han har et utstrakt nettverk av folk som har alvorlige dommer på seg, påpekte aktor. 

I tillegg viste Alfheim til at det har vært mange utenlandsreiser for Cappelen, og det har også vært overdreven luksus uten dokumentert inntekt. 

To tiltalte møtte ikke

Det er til sammen åtte tiltalte i saken, men to av de tiltalte møtte ikke. Dette gjelder en 51 år gammel mann som er for syk til å møte i retten, mens en 38 år gammel mann ikke møtte. 

Av de seks som nå sitter på tiltalebenken, var det bare to personer som erkjente straffskyld etter alle tiltalepunktene. Dette gjaldt Gjermund Cappelen, som bemerket at han ikke ville peke ut noen av de andre på tiltalebenken. 

– Ja, men ikke med personene som er nevnt i tiltalen, svarte Cappelen i retten da dommeren spurte om han erkjente straffskyld. 

Tre av de tiltalte er sammen med Cappelen tiltalt for organisert narkotikakriminalitet. I tillegg er flere tiltalt for narkotikasalg, å ha mottatt penger fra straffbare handlinger og brudd på våpenloven.

I tillegg til Cappelen erkjente en 37 år gammel norskpakistaner straffskyld. Han er tiltalt for å ha kjøpt 113 kilo hasj fra to av de andre tiltalte, og disse skal ha handlet på oppdrag fra Gjermund Cappelen.

– Han har lagt seg flat. Forøvrig har ikke de andre vært særlig interessert i å opplyse saken, sa Alfheim. 

Kodeord og kallenavn

De andre tiltalte erkjente kun straffskyld for mindre kvantum med hasj som ble funnet under pågripelsene. 

Politiet mener narkoligaen hadde en utstrakt bruk av kodeord, og under telefonavlyttingen har de blant annet snakket om å møtes for lunsj flere ganger. Dette er ifølge politiet et kodeord for overlevering av narkotika. 

I tillegg hadde flere i ligaen kallenavn som politiet mener å ha funnet i regnskapet. Blant annet blir en 47 år gammel tiltalt kalt "Landcruiser", mens en 45-åring har fått kodenavnet "Øst", ifølge politiet. 

Omfattende spaningsarbeid

Alfheim gikk også gjennom politiets omfattende spaningsaksjon for å sprenge narkoligaen.

Klokken 01.00 natt til onsdag 18. desember 2013 fjernet politiet rundt 110 kilo hasj fra en garasje på Oslos vestkant. Cappelen forteller at narkoligaen ble grepet av panikk da de oppdaget at hasjen var borte.

– Nei, det gikk jo kaldt nedover ryggen på meg. Vi var veldig usikre på hva som var skjedd. Vi trodde i første rekke at noen hadde stjålet hasjen fra oss og ble veldig usikre på hvem det kunne være, har narkobaronen fortalt til TV 2 i et eksklusivt intervju.

Det var et omfattende spaningsarbeid både før og etter denne aksjonen, og Gjermund Cappelen ble pågrepet på kvelden dagen etter. Da tok politiet seg inn i hjemmet hans i Bærum, mens Cappelen lå og sov i en seng sammen med datteren. 

Det er satt av seks uker til saken i Asker og Bærum tingrett.