VENTETID: Det er ikke noe særlig å stå i lange køer. Under kan du lese hvordan du kjappest mulig kommer deg fram til kassa. Foto: Scanpix
VENTETID: Det er ikke noe særlig å stå i lange køer. Under kan du lese hvordan du kjappest mulig kommer deg fram til kassa. Foto: Scanpix

Drittlei av å vente? Slik velger du riktig kø i butikken

Mattelærer mener han har løsningen på hverdagsirritasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er det ikke typisk – du står i det som føles som verdens lengste kø, og det ser ut som om køen i den andre kassa går kjappere enn din.

REGNET PÅ KØ: Blogger og mattelærer Dan Meyer. Foto: Dan Meyer
REGNET PÅ KØ: Blogger og mattelærer Dan Meyer. Foto: Dan Meyer

Du bytter kø, og da skjer det som alltid skjer: Køen du opprinnelig stod i, går plutselig lynraskt.

Bloggeren og mattelæreren Dan Meyer har tidligere fortalt Life Hacker det han mener er oppskriften på hvordan man velger riktig kø.

Meyer har gjort vitenskap ut av hverdagsirritasjonen.

Han har analysert hundrevis av køer – og kommet frem til at det faktisk ikke alltid lønner seg å stille seg bak de som bare har noen småvarer i kurven, versus de som står i kø med store handlevogner og flere varer. 

Meyers resultater viser at ventetiden først og fremst handler om antallet mennesker som er i køen, og ikke alltid hvor mange varer de har.

Ikke så hurtig

Så neste gang du står der sulten og utålmodig på butikken, så kan du tenke på dette eksempelet:

Du står i kø i en kasse med fem mennesker foran deg. Alle har hver sin kurv med ti varer i. I den andre køen står det to mennesker, men de har store handlevogner med 20 varer i.

TING TAR TID: Det kan ta tid å finne varene i matbutikken. Da vil man gjerne at køen skal gå smertefritt. Foto: Colourbox
TING TAR TID: Det kan ta tid å finne varene i matbutikken. Da vil man gjerne at køen skal gå smertefritt. Foto: Colourbox

Mange hadde nok valgt å stille seg bak de med kurver og ti varer hver, men Meyer mener at dette ikke alltid lønner seg. 

Han forklarer at én vare bruker 2,8 sekunder på å komme seg på båndet og gjennom kassa. I tillegg bruker hver person i snitt 48 sekunder gjennom kassa.

Meyer sier at den gjennomsnittlige ventetiden i kassen med de fem som har småkurver og få varer er på 4,28 minutter. Ventetiden i den andre køen, med de to som har handlevogner og 20 varer, faktisk er på 4,56 sekunder. 

Med andre ord stjeler køen du trodde skulle ta laaang tid, bare i underkant av 30 sekunder av tiden din. 

Flere kunder, flere problemer

Men det kan faktisk lønne seg å stille seg bak de med handlevogner og flere varer. 

Meyer forklarer at folk flest naturligvis tror at det tar kortere tid å komme seg gjennom kassa med de fem som bare har ti varer i kurven, og da hoper det seg opp. Plutselig tar denne køen lengre tid enn den andre.

I tillegg opplever gjerne personen som ekspederer småvarene litt flere problemer, da han eller hun betjener litt flere kunder enn kollegaen. Derfor går han eller hun fortere tom for blant annet veksel og printerpapir enn den andre.

Sekundene og minuttene går mens betjeningen må skaffe seg veksel og mer kassaruller.

Siden det blir betjent litt flere kunder i kassen som de handlende med kurv og småvarer står i, er det også en noe større mulighet for at kunden får problemer, som for eksempel at kortet hans ikke virker, eller at han er den der typen som ikke gidder å finne frem pengene før lenge etter at alle varene er scannet. 

Høyre eller venstre? 

Og helt til slutt:

Ofte står valget mellom den høyre og den venstre kassen. Hvilken bør man velge? Mattelæreren sier at du ofte burde velge køen til venstre. Denne køen har ifølge Meyer en tendens til å være kortere og kjappere enn den høyre.

Årsaken er at størsteparten av befolkningen er høyrehendte, og derfor intuitivt velger høyre kasse. 

God middag!