GRUNN TIL BEKYMRING: Terje Søviknes (Frp) har vært ordfører i Os i 16 år. Her avbildet på Frps landsmøt i mai, hvor han ble valgt inn i sentralstyret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
GRUNN TIL BEKYMRING: Terje Søviknes (Frp) har vært ordfører i Os i 16 år. Her avbildet på Frps landsmøt i mai, hvor han ble valgt inn i sentralstyret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Søviknes-imperiet kan falle i Os kommune

– Opposisjonen er bare enige om én ting: Å bli kvitt meg og Frp. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Det ser ut til at Frp beholder makten i Os. Du kan sjekke det foreløpige resultatet for kommunen her.

«Har vi råd til å miste Terje? (...) Alternativet er fort en regnbueallianse med 6-7 parti, og da er vi tilbake til kaoset i Os-politikken på 90-tallet» skriver Os Frp på sine facebooksider.

Opposisjonen mangler ett mandat

I både leserbrev og meldinger i sosiale medier, kjemper nå Frp for en fortsatt allianse med Høyre. For Søviknes-hegemoniet, som har vart siden 1999, kan være over.

Fremdeles usikker på hva du skal stemme? Ta TV 2s partitest!

Det viser TV 2s ferske prognoser, der det i Os trolig blir borgerlig flertall, men ikke flertall for Høyre og Frp som i 2011.

Også i en meningsmåling Bergens Tidende har gjort, ser det mørkt ut for den blå-blå alliansen i Os-kommune. Frp/Høyre får 18 av 35 mandater, og selv om Søviknes´ Frp får 37,1 prosent, trenger opposisjonen kun ett mandat til for å velte den sittende ordføreren, skriver BT.no.

Om målingen og TV 2-prognosen

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 1482 personer med stemmerett i tidsrommet 10. - 12. september. Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,3 prosentpoeng.

74,9 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på?

I de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere har TV 2 regnet på hvordan et slikt nasjonalt valgresultat ville slått ut. I disse kommunene bor 76 prosent av landets innbyggere.

Vi har tatt utgangspunkt i de borgerlige og de rødgrønne som blokker, selv om det i noen av kommunene er lokale samarbeidsavtaler på tvers av blokkgrensene

Dermed ligger det an til en thriller i Os, der hver stemme er viktig for Søviknes og hans kolleger.

Søviknes: – Bare enige om å bli kvitt meg

– Dette er en spennende dag. Vi har jo sittet med makten i 16 år med flertall for Høyre og Frp, og Os er jo i manges øyne utstillingsvinduet for Frp, sier Søviknes til TV 2.

Han mener opposisjonsalliansen vil skape kaos i kommunen om de får flertall.

– Politikken kommer til å sprike i alle retninger. Per nå virker det som de bare er enige om en ting: Å bli kvitt meg og Frp. Det er et dårlig utgangspunkt, mener Søviknes.

– Hva gjør du om Frp og Høyre mister makten?

– Nå skal vi la velgerne ta sin beslutning og så får vi ta alle eventualiteter når den tid kommer, sier Os-ordføreren til TV 2.

Mot blått fall i Bergen, Tromsø og Oslo

Ifølge TV 2s prognose, som baserer seg på TNS Gallups nasjonale kommunevalgbarometer publisert i helgen, går det mot maktskifte i hovedstaden.

Høyre-ordfører Fabian Stang kan miste makten, dersom Miljøpartiet De Grønne velger å støtte venstresiden. Mister Høyre makten over byrådet, kan Stian Berger Røsland (H) bli byttet ut med Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet.

I Bergen sliter også de borgerlige. Prognosene viser at venstresiden får 34 representanter, mens de borgerlige, med sykmeldte Trude Drevland som ordfører, får 33 - forutsatt at MDG går til venstre og KrF fortsatt er borgerlige. Ryker Drevland, kan Marita Moltu (KrF) overta ordførerkjedet.

– Den siste lokalmålingen tyder på at mange av de tidligere høyrevelgerne som sitter på gjerdet vil stemme på et av de andre borgerlige partiene og dermed kan Bergen bli jevnere enn mange har trodd, sier TV 2s politiske reporter og tallknuser Kjetil Løset.

TV 2 har tidligere omtalt det mulige byttet, der Bergen kan få en tungetalende ordfører som ikke har sett Brann spille fotballkamp og som er uttalt israelvenn.

I Tromsø viser TNS-barometeret at velgerne har fått nok av borgerlig styre. Der går det mot klart flertall for venstresiden, som får 24 representanter i kommunestyret. De borgerlige får 16, mens MDG får 3 representanter.

TV 2s prognose omfatter 114 av de største kommunene. Les mer om prognosen her.

 

 

 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK