Kristoff dropper Rio-OL

Alexander Kristoff sier at Rio-OL ikke er i planene hans neste år.

Alexander Kristoff kommer ikke til å sykle OL i Rio i 2016. Kristoff, som i London-OL i 2012 tok bronsemedalje i landeveisrittet, bekreftet søndag at han ikke har planer om å reise til Sør-Amerika neste sommer.

– Jeg tror ikke Rio er i planene. Løypen er såpass hard at jeg ikke bryr meg om å reise til Brasil for ikke å henge med til mål. Jeg kommer til å fokusere på andre mål, sier Kristoff.

Se intervju med Kristoff i videovinduet øverst!

Trener Stein Ørn forteller at det vil være andre ryttere som sannsynligvis vil gjøre en bedre jobb enn Kristoff i OL.

– Det har ikke noe med Alexanders vilje til å stille opp for de andre, men i Rio vil det sannsynligvis være andre som er bedre egnet enn Alexander, både til å kjøre resultater og til å være hjelperytter. Det er ikke vits å sende Alexander bort dit hvis det finnes ryttere som kjører bedre i bakkene enn ham. Alexander har ikke noe å gjøre i OL hvis han ikke kan gjøre en god jobb som hjelperytter, og det tror jeg faktisk ikke han kan. Jeg ser ingen rolle for Alexander i OL, sier Ørn.

Han mener Norge først og fremst må satse på ryttere som Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen i OL.

– Edvald er en sånn type rytter som kan finne på å være med i en avslutning i OL, sier Ørn.

I desember i fjor ble løypeprofilen for Rio-OL presentert. Rytterne starter og går i mål i parken Aterro do Flamengo. I mellomtiden skal de passere strendene Ipanema, Barra og Reserva.

Fire ganger skal rytterne gjennom den såkalte Grumari-runden. Den inneholder to stigninger. Grumari har en gjennomsnittlig stigningsprosent på sju over 1,2 kilometer. De tøffeste partiene har en stigningsprosent på 13. I tillegg er klatringen opp Grota Funda en utfordring for sprinterne. Det stiger med 4,5 prosent over 2,1 kilometer.

I tillegg til de fire Grumari-rundene skal rytterne tre ganger opp stigningene Canoas og Vista Chinesa. Til sammen er det 8,9 kilometer oppoverbakke, skriver VeloNews.

Trener Stein Ørn har tidligere uttalt til procycling.no at andre typer ryttere passer bedre på et norsk OL-lag i Rio.

– Den siste bakken er på 720 høydemeter. Der skal de over tre ganger, før det er 20 kilometer til mål. Når de fremste er kommet over stigningen den siste gangen, er løpet satt. Hvis du skal ha en sjanse til å vinne, så må du kjøre veldig bra i bakkene, sier Ørn til Procycling.

Kristoff kommer i stedet til å satse tungt på VM i Qatar, som sykles i en løype som passer nordmannen mye bedre. 

Men før den tid skal Kristoff sykle VM i Richmond. 27. september er det landeveisritt, og Kristoff er en av de store favorittene. VM sendes på TV 2.