Dramatiske bilder: 400 boliger 
slukt av flammene i California

Hundrevis av bygninger er ødelagt og mange tusen mennesker evakuert som følge av flere skogbranner i California.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

400 boliger i Nord-California har gått tapt i det som trolig er den raskest spredende skogbrannen i delstaten på flere tiår.

Så langt har minst én person mistet livet.

I tillegg har ti bedrifter og to leilighetsbygg blitt slukt av flammene, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP). Brannmannskapene kjemper fortsatt for å få kontroll over skogbrannen.

Big ass fire since last night

En video publisert av Salvador Aviles (@aviles_sal93)

Flykter fra hjemme sine

I den lille byen Middletown i Lake County har den såkalte «Valley-brannen» slukt hele kvartaler med boliger. Byen har rundt 1000 innbyggere, og ligger bare 30 kilometer unna det berømte vindistriktet Napa Valley. 

– Boliger og biler i Middletown er ødelagt av «Valley-brannen». Det ser utenomjordisk ut, skriver CNN-journalisten Stephanie Elam på Instagram. 

Homes/cars in #Middletown - destroyed by #ValleyFire - looks otherworldly. #nofilter

Et bilde publisert av Stephanie Elam (@stephelamtv)

Andre bilder viser innbyggere som flykter fra hjemmene sine. 

Evacuation route #cobbfire #makesthingsreal

Et bilde publisert av @kowgirl14

162 kvadratkilometer på 12 timer

Ifølge eksperter sprer «Valley-brannen» seg raskere enn noen annen skogbrann i delstatens nyere historie. Bare i løpet av 12 timer har den svidd av et område på hele 162 kvadratkilometer, skriver Los Angeles Times

– Denne brannen brøt på en måte reglene, selv satt i sammenheng med den utrolige (skogbrann)sesongen vi har bak oss, sier klimaforsker Daniel Swain ved Stanford University til avisen. 

BRANN: En vedstabel brenner rett ved siden av et bolighus i Middletown søndag. FOTO: STEPHEN LAM /GETTY IMAGES / AFP
BRANN: En vedstabel brenner rett ved siden av et bolighus i Middletown søndag. FOTO: STEPHEN LAM /GETTY IMAGES / AFP

Søker tilflukt hos venner

Flere tusen evakuerte fra Middletown, Cobb, Hidden Valley Lake og Harbin Hot Springs har søkt tilflukt i restauranter og hos venner i landsbyene Kelseyville og Calistoga i nærheten. De venter på å få beskjed om hvordan det har gått med hjemmene, hestene og hundene sine, skriver nyhetsbyrået Reuters.  

Foreløpig finnes det ingen fullstendig oversikt over ødeleggelsene. Brannvesenet må i stedet konsentrere seg om nye evakueringsordre og innbyggernes sikkerhet. 

– Selv om våre mannskaper ikke har kunnet gjøre en fullstendig evaluering av skadene, vet vi at hundrevis av byggverk er ødelagt, sier informasjonssjef Daniel Berlant i Cal Fire.

KOMFYR: En komfyr er alt som står igjen etter brannen i dette bolighuset i Middletown. FOTO: NOAH BERGER / REUTERS
KOMFYR: En komfyr er alt som står igjen etter brannen i dette bolighuset i Middletown. FOTO: NOAH BERGER / REUTERS

Erklærte unntakstilstand

Den såkalte «Valley-brannen» er bare en av 13 branner som herjer i California for tiden. Brannen brøt ut lørdag, og varmt vær og tørke bidro til at den spredde seg raskt.

En annen storbrann som herjer det sentrale California truet fredag et parkområde med berømte sequoiatrær. Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i områder hvor brannene herjer.

I tillegg til store materielle skader og at tusenvis av mennesker har måttet forlate hus og hjem, er fire brannmenn sendt til sykehus med annengrads forbrenninger. De ble fløyet inn i brannområdet med helikopter for å delta i slukkingsarbeidet.

TV 2 / NTB