FAMILIEFEST PÅ MÅGERØ: Flere generasjoner kongelige var i helgen samlet på kongefamiliens sommersted Mågerø. FOTO: KONGEHUSET.NO
FAMILIEFEST PÅ MÅGERØ: Flere generasjoner kongelige var i helgen samlet på kongefamiliens sommersted Mågerø. FOTO: KONGEHUSET.NO

Kronprinsparet arrangerte fest for små og store tronfølgere på Mågerø

I helgen har kronprinsparet hatt besøk av nære venner fra de andre Europeiske  kongehusene, og barna var også med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som TV 2 skrev om fredag, så kom det strømmende store og små kongelige til Tjøme for en fest på kongefamiliens landsted i helgen.

Både gravide kronprinsesse Victoria av Sverige og datteren Estelle var på plass, mens prins Daniel måtte melde avbud på grunn av forkjølelse, i følge Kjell Arne Totlands kongeblogg.

Unikt bilde

Bildet som er tatt på Mågerø av tronfølgerne fra både Luxembourg, Sverige, Norge og Danmark er ikke et vanlig syn, i hvert fall ikke med alle barna til stede.

Her er kronprins Guillaume og hans Stephanie fra Luxembourg.

Fra Danmark ser vi kronprins Fredrik og kronprinsesse Mary med alle de fire barna sine, Christian, Isabella, Vincent og Josephine.

Fra Sverige kom kronprinsesse Victoria og lille prinsesse Estelle.

Og fra vår egen kronprinsfamilie ser vi på bildet både kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus. 

– En stor og glad vennegjeng. De fire tronfølgerne på bildet er både slektninger og gode venner, og har i alle år hatt god kontakt. De er tydelig opptatt av at dette også skal fortsette i neste slektledd, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Faddere for hverandre

Flere av de kongelige har felles slektstre lengre bak i generasjonene, men for å bevare de sterke båndene seg imellom er det også flere som er faddere på hverandres barn.

– De er faddere for hverandres barn, og treffes også ofte privat. Victoria er således gudmor for både Christian og Ingrid Alexandra, og de var begge blant brudebarna, da hun giftet seg. Haakon er gudfar for både Estelle og Christian, den siste sammen med Mette-Marit. Og Frederik er gudfar for Ingrid Alexandra, sier Totland til TV 2.

Like barn leker best

Det er kanskje ikke vanskelig å forstå at de kongelige trives i hverandres selskap. Like barn leker jo som kjent best, og disse barna får vel sies å være i en særstilling i Europa uten alt for mange andre som vet hvordan det er å være som dem.

- Det er flott at Europas unge kongelige lærer hverandre å kjenne og å omgås fra barnsben av. Slik kan de lære av hverandres erfaringer og finne felles løsninger på felles problemer. Like barn leker best, er det ikke så det heter, sier Totland.

Det er ikke ofte man ser så mange kongelige små og store tronfølgere på ett bilde. Derfor er dette bildet fra Mågerø unikt i sitt slag.

– Sist det var stort tronfølgertreff i Europa var for snart tre år siden i Haag i Nederland. Da var de langt flere, men tre av dem er jo faktisk blitt konger siden den gang, sier Totland.