Marcus & Martinus samlet inn 70.000 kroner til flyktningene

– Det er veldig, veldig trist. De er ute der og har det forferdelig, sier 13-åringene om flyktningkrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sangerne Marcus og Martinus Gunnarsen (13) er blant artistene som står på scenen under TV 2s nasjonale dugnad «Hjelp flyktningene – gi håp» søndag kveld. 

Når TV 2 møter tvillingene backstage i Nydalen Studios i Oslo, forteller de at de ikke kun bidrar til å hjelpe flyktningene ved å synge på TV.

– I går spilte vi konsert i Trondheim, og da solgte vi sånne Marcus & Martinus-armbånd. Vi solgte veldig mange av dem! Vi solgte 1100! Og vi gir alle inntektene til innsamlingen, sier Martinus.

Armbåndene kostet 50 kroner per stykk. I tillegg til de 55.000 de fikk inn ved salget, hadde duoen innsamlingsbøsser og fikk også et bidrag fra Sirkus Shopping. Til sammen fikk de samlet inn 70.000 kroner til mennesker i nød. 

– Det er utrolig trist

Nordland-guttene er ikke i tvil om at pengene vil komme godt med. De er engasjert i flyktningkrisen.

– Tenk på det, liksom. De flykter fra dette. Det er folk som drukner! Som kommer til forskjellige land og er veldig slitne, sier Marcus. 

– De går fra Oslo til Trondheim, minst! Hver dag! Og de går fra land til land for å finne en trygg plass. Det er utrolig trist. Man skal være glad for at det ikke er oss selv. Vi bor i et trygt land. Det er jo derfor vi vil komme hit! Så det er grunnen til at vi er glade for å hjelpe, legger Martinus til. 

Jevnaldrende flyktninger

13-åringene var godt i gang også før de hadde konsert og armbånd-salg i Trondheim i går. Før konserten plyndret de eget hjem for å se om de kunne finne klær som flyktningene som har ankommet Norge kunne ha bruk for. 

– Vi var i hele huset og samlet inn sykt mye klær til alle de som trenger det. Vi fant veldig, veldig mye klær. Bilen var full av klær som vi hadde tatt fra skapene våre. For de flyktningene fryser om natta, sier brødrene engasjert. 

– Og det var klær fra vi var født og små. Og pappas klær! For det er både de på vår alder og voksne som fryser. 

– Hva tenker dere om at det er barn på deres alder blant de som flykter? 

– Det er veldig, veldig trist. Når jeg tenker på at de er like gamle som oss ... De er ute der og har det forferdelig, og kan dø når som helst, sier Martinus.

Synger med Stjernekamp-vinner

Nå håper sangerne at kveldens dugnadprogram kan bidra til at enda flere støtter mennesker på flukt. 

De to skal synge «Say Something» med Nora Foss al-Jabri (19), som blant annet har vunnet Stjernekamp. 

– Det blir spesielt å opptre her på innsamlingen, sier Marcus. 

– Men vi gleder oss veldig! Vi har jo aldri opptrådt på en sånn TV-sendt plass før, og sunget på engelsk. Det blir første gang! Det blir veldig spennende og vi gleder oss veldig, avslutter han.

Se «Hjelp flyktningene – gi håp» søndag klokken 19.00 på TV 2. Følg oss direkte i livesenteret her og se hvordan du kan bidra! Du kan også dele dine bilder i sosiale medier med hashtaggen #GiHåp.