DELTE: Det var på Lund-politiets Facebook-side at politimannen Tobbe delte innlegget om den 16 år gamle flyktninggutten som forsøkte å begå selvmord. Historien har nå spredt seg i rekordfart. FOTO: LUND-POLITIET PÅ FACEBOOK / SKJERMDUMP
DELTE: Det var på Lund-politiets Facebook-side at politimannen Tobbe delte innlegget om den 16 år gamle flyktninggutten som forsøkte å begå selvmord. Historien har nå spredt seg i rekordfart. FOTO: LUND-POLITIET PÅ FACEBOOK / SKJERMDUMP

Politimann med følelsesladd appell etter at flyktninggutt forsøke å ta livet sitt: – HVA FAEN HOLDER VI PÅ MED?!

Den svenske politimannens innlegg om en 16 år gammel flyktning er delt over 30.000 ganger på syv timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hva faen holder vi på med?»

Slik starter et innlegg fra den svenske politimannen Tobbe (42) publisert på Lund-politiets Facebook-side søndag morgen.

«For 25 minutter siden hengte du deg. 16 år gammel, bare et barn.»

I innlegget skildrer politimannen hva som foregår på stedet like etter at en ung gutt har blitt reddet i siste liten da han forsøkte å begå selvmord. I skrivende stund har 77.000 personer likt teksten og nærmere 30.000 har delt den.

Han er kommet til Sverige som enslig mindreårig flyktning. Nå står Tobbe og kollegaen hans over 16-åringen og forsøker å roe ham ned. Han gråter, slår vilt om seg og forsøker å komme løs.

«Stakkars lille gutt. Hvilke grusomheter er det du har opplevd? Hva er det du har vært med på som gjør at du har det så forferdelig fælt? Din bakgrunn inneholder trolig grusomheter jeg ikke en gang kan forestille meg; et helvete som har ødelagt deg innvendig og fylt deg med all denne angsten og uroen

Les hele innlegget nederst i saken.

Anonymiserte historier 

Lund-politiet har tidligere fått oppmerksomhet fra å dele historier fra sitt arbeid, skriver svenske Expressen. Ti ulike politimenn bidrar med innlegg som blir nøye vurdert av sjefen før de publiseres.

– Det er viktig at personers identitet ikke blir avslørt eller at mennesker av ulike grunner blir opprørt av det vi skriver, sier Tobbe til Expressen.

Å skrive om en 16 år gammel gutt som forsøker å begå selvmord er selvsagt et svært følsomt tema, understreker han.

– Jeg kjente at jeg velle dele denne hendelsen, og være med på å skape en dypere forståelse rundt all den rapporteringen vi får om flyktningene.

Tobbe vet ikke hvordan det har gått med gutten, som skal ha blitt fraktet til barnepsykiatrisk i Malmö. Han mener trolig ingen i Sverige kan fatte hva mange av de som nå kommer til landet har opplevd.

– Du ville skammet deg 

Politimannen Tobbe avslutter nemlig med en skarp oppfordring:

«Så, til alle dere med forutinntatte meninger om enslige mindreårige flyktninger: Tenk om dere kunne vært med på en arbeidsskift i politibilen og se det jeg har sett. Høre det jeg har hørt. Oppleve det jeg har opplevd og kjenne det jeg har kjent.

Da tror jeg du både hadde endret mening og skammet deg enormt. Og så ville du stilt deg selv et spørsmål, og rettet det til hele menneskeheten.

For alle lever og bor på dette som er vår eneste planet. Vi puster i den samme luften, vi ler og gråter sammen, vi blir født og vi dør. Men vi fortsetter å tillate en verden hvor en tre år gammel gutt fra Kobani som flykter for sitt liv drukner i Middelhavet, og hans livløse kropp skyldes på land foran øynene på en forskrekket verden. Vi slutter aldri å skade våre medmennesker, stadig skaper vi nye kriser og katastrofer som resulterer i enda mer lidelse, krig, knuste skjebner, flyktningstrømmer og død.

Og i dag, mer enn noensinne, bør vi alle stille oss det der spørsmålet: Hva faen holder vi på med?»