Faren til Alan (3) til TV 2: – Bildet har påvirket en hel verden

Det rystende bildet av den døde gutten Alan Kurdi er blitt et symbol på Syria-krisens brutale virkelighet. Søndag snakket faren om tragedien i TV 2s dugnad for de syriske flyktningene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Abdullah Kurdi mistet sine to sønner Alan (3) og Galip (5) og kone Rehan (35), da familien flyktet til Europa fra krigsrammede Kobani i Syria. 

De hadde en drøm om å finne et fredelig liv i Europa. Men båten de satt i forliste på veien.

Bildet av tre år gamle Alan, med blå bukse og rød genser, død i vannkanten rystet en hel verden. I et intervju med TV 2 i forbindelse med søndagens innsamlingsaksjon, forteller Abdullah Kurdi at han frykter at flere vil lide samme skjebne som sønnen. 

– Det som har skjedd med Alan har påvirket en hel verden. Jeg vil si at de som tenker på å krysse havet vil oppleve det samme som Alan, forteller Abdullah Kurdi til TV 2.

Se intervjuet med Kurdi ovenfor.

Søkte et bedre liv – mistet alle

Kurdi ønsket et nytt og bedre liv for sine sønner. Ferden endte på verst tenkelig vis for familien på fire.

– Tidligere tenkte jeg at vi skulle dra til Europa for et bedre liv, fordi jeg hadde to syke barn som trengte medisinsk hjelp. Jeg vet at Europa har bedre medisinske tilbud enn det vi har her. Jeg var redd for mine barns helse. Alle mennesker er bekymret for sine barn når de er syke. Jeg tenkte at de ville bli friske hvis vi nådde Europa, forteller han preget.

– Nå har jeg mistet familie og barn. Jeg har ingenting å be om.

Syria-ekspert: – Uoversiktlig og kaotisk

Tre millioner mennesker er på flukt fra krigen i Syria. Syria-ekspert Per Christian Gundersen bruker sterke ord for å beskrive situasjonen i landet.

– Det er vanskelig å oppsummere situasjonen på få ord. Men den er uoversiktelig og kaotisk. Det er mange ulike grupper som kjemper mot hverandre og som tror at denne kampen kan vinnes militært. Det er voldsomt og blodt. Gruppene som kjemper skyr ingen midler for å nå sine mål, og det går utover sivilbefolkningen. De blir bombet, forklarte han i søndagens sending.

Han tegner et dystert bilde for fremtidens Syria.

– Det ser jo ikke lyst ut. Problemet er at partene fortsatt tror at de kan vinne denne kampen militært. Løsningen ligger påd et politiske nivået, både i Syria og i partene som ligger rundt. Alle har et ansvar for å sette seg ned og finne en politisk løsning.

– Alt er ødelagt

Gundersen forteller at det selv om det blir fred i Syria vil ta lang tid før landet er levelig igjen.

– Mye av Syria i dag er helt ødelagt. All infrastruktur, vann, elektrisitet og kloakksystemer, er bombet sønder og sammen. Det vil ta mange år før man kan tenke på å få Syria tilbake. Og mange mener det ikke vil bli mulig å få et samlet Syria tilbake igjen.