MATUTDELING I MALMØ:  Flyktningene på Malmø sentralstasjon får mat og drikke av frivillige. Foto: OLA TORKELSSON / TT / NTB scanpix
MATUTDELING I MALMØ:  Flyktningene på Malmø sentralstasjon får mat og drikke av frivillige. Foto: OLA TORKELSSON / TT / NTB scanpix

Flesteparten av flyktningene søker ikke asyl i Sverige – vil heller til Norge og Finland

Det store flertallet av flyktninger som har ankommet Sverige de siste dagene, søker ikke asyl der. De ønsker å fortsette til Norge og Finland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De vil videre til noen av våre naboland, sier Emelie Smedslund i det svenske Migrationsverket.

Hvor mange flyktninger som har kommet til Sverige de siste dagene, er ikke kjent, men Migrationsverket anslår at det dreier seg om flere hundre.

– Vi står ikke og teller menneskene som kommer hit, sier Smedslund.

Det store flertallet av dem som har kommet, har ikke søkt asyl i Sverige, bekrefter hun.

– De vil videre til Finland eller Norge, sier hun til det svenske nyhetsbyrået TT. 

140 overnattet på hotell

Tre av fire senger ble fylt opp da flyktninger overnattet på hotell i Oslo i påvente av registrering hos Politiets utlendingsenhet (PU).

Det var mange sterke reaksjoner på at nyankomne flyktninger måtte sove på parkeringsplassen utenfor PU natt til lørdag, fordi kontorene stengte klokken 23 på kvelden. Natt til søndag fikk flyktningene sove på Best Western på Tøyen, der UDI tidligere denne uken har opprettet akuttinnkvartering. Tilbudet om hotellovernatting gjelder foreløpig ut neste uke.

– Vi har 200 disponible senger der i helgen. Natt til søndag var det 130– 140 flyktninger på hotellet, sier pressevakt Arild Blomkvist i Røde Kors til Aftenposten.

Den største gruppen er flyktninger fra Syria, men også personer fra Afghanistan, Etiopia, Eritrea og Somalia en seng på hotellet, ifølge ansvarlig for akuttinnkvarteringen, Hanne Krogstadmo.

– De aller fleste var preget etter en lang reise, og veldig slitne. Men det var en veldig rolig stemning, og flyktningene var veldig takknemlige, sier hun.
Søndag blir flyktningene fulgt ned til PU for registrering. (©NTB/TV 2)