SPILLBUTIKK: Her er Super Mario utplassert i en spillbutikk i Tokyo. FOTO: YOSHIKAZU TSUNO / AFP
SPILLBUTIKK: Her er Super Mario utplassert i en spillbutikk i Tokyo. FOTO: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Fem fakta du kanskje ikke visste om jubilanten Super Mario (30)

Søndag er det 30 år siden et av tidenes mest populære videospill ble lansert. Det må selvfølgelig feires!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 13. september er det 30 år siden spillgiganten Nintendo lanserte det legendariske videospillet «Super Mario Bros.» i Japan. 

Det var nettopp i «Super Mario Bros.» at mange fikk sitt første møte med den berømte rørleggeren, som i spillet forsøker å komme seg gjennom Mushroom Kingdom for å befri Prinsesse Toadstool, senere kjent som Prinsesse Peach. 

Spillet var en etterlengtet suksess for Nintendo. Inntektene i videospillbransjen var nemlig i fritt fall, fra 3,2 milliarder dollar i 1983 til 100 millioner dollar i 1985, skriver magasinet Fortune. Men «Super Mario Bros.» ble en supersuksess, og har til dags dato solgt mer enn 40 millioner eksemplarer. Dette gjør spillet til en av tidenes mestselgende titler. 

Fikk stor nese og bart

Spillet ble først utgitt til Nintendos spillkonsoll NES, og et begrenset antall piksler og farger hadde stor betydning for Marios utseende, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP

– Jeg tegnet han med en stor nese og bart slik at spillerne kunne gjenkjenne ansiktet hans. Først hadde Mario på seg en hvit skjorte en rød kjeledress for at armbevegelsene hans skulle være godt synlige, sier Mario-skaper Shigeru Miyamoto i et intervju utgitt av Nintendo.

MARIO-SKAPER: Dette bildet viser Shigeru Miyamoto under en konferanse i 2007. PAUL SAKUMA / AP
MARIO-SKAPER: Dette bildet viser Shigeru Miyamoto under en konferanse i 2007. PAUL SAKUMA / AP

Fem fakta

I anledning jubileet har vi funnet fem fakta som du kanskje ikke visste om den populære spillkarakteren. 

1

Mario dukket først opp i «Donkey Kong»
Selv om Nintendo feirer at det er 30 år siden lanseringen av spillet «Super Mario Bros.», er karakteren Mario faktisk enda eldre. Mario var nemlig med i arkadespillet «Donkey Kong» i 1981, da under navnet «Jump Man», ifølge Fortune. Han dukket også opp i arkadespillet «Mario Bros.» i 1983, men det var «Super Mario Bros.» som gjorde han til et ikon.

2 Mario er en travel mann
Karakteren Mario har vært med i over 200 forskjellige spilltitler. I tillegg til plattformspillene, kan man for eksempel nevne «Mario Kart»-serien og «Mario Tennis». I anledning jubileet har Nintendo lansert «Super Mario Maker». Det er også laget tv-serier og filmer om den populære rørleggeren.

3 Marios caps har en logisk forklaring
Mario er utstyrt med en karakteristisk caps fordi spillskaperne manglet teknologien som måtte til for å få Marios hår til å bevege seg, skriver AFP. 

4 Mario ble oppkalt etter utleieren
Da karakteren ble omdøpt til Mario, ble han oppkalt etter eieren av Nintendo of Americas hovedkontor, ifølge Los Angleles Times.

5 Mario var snekker
Rørleggeren Mario begynte karrieren som snekker i «Donkey Kong». Men han var ikke noen vanlig snekker. Ifølge spillets manual, hadde han også en pen kjæreste og en gorilla som kjæledyr, skriver Tech Times.  Det er ingen tvil om at vår favorittrørlegger har forandret seg mye i løpet av årene.