MEST FREM: Venstres leder Trine Skei Grande har størst grunn til å smile over valgkampens siste gallup. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix).
MEST FREM: Venstres leder Trine Skei Grande har størst grunn til å smile over valgkampens siste gallup. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix).

Hun er vinneren på ny TV 2-gallup

Trine Skei Grande kan smile bredt på valgkvelden, dersom TV 2s siste måling før valget blir resultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste nasjonale målingen TNS Gallup har laget for TV 2 før valget, viser at det er bevegelse blant velgerne.

Venstrevelgerne vender tilbake 

Venstre er den klare vinneren på den aller siste målingen med en fremgang på hele 1,5 prosentpoeng fra fredag. Partiet får hele 6,6 prosent, som er den beste målingen for Venstre gjennom hele valgåret.

– Dette er veldig motiverende, og vi føler at vi har drevet en veldig god valgkamp, men det er fortsatt noen timer igjen, så jeg håper alle bruker de sjansene de har, sier Trine Skei Grande (V) til TV 2.

Svært mange tidligere venstrevelgere vender tilbake til partiet. 58 prosent av de tidligere venstrevelgerne slutter nå opp om partiet, mot bare 46 prosent på fredagens måling.

Venstre får også høyere oppslutning i dag blant velgere som ikke stemte i 2011. 

Aps laveste i valgåret

Arbeiderpartiet får sin laveste oppslutning gjennom hele valgåret med 31,8 prosent, bare en promille over valgresultatet i 2011.  Det er tredje dag på rad Arbeiderpartiet går tilbake denne gang med 0,6 prosentpoeng.

Det er særlig velgere fra forrige kommunevalg som er mindre lojale mot Arbeiderpartiet. I tillegg er det klart færre velgere som stemte Høyre i 2011 som nå sier at de vil stemme Arbeiderpartiet enn på målingen fredag kveld.

Oppslutningen blant velgere som ikke stemte i 2011 går imidlertid opp. Denne gruppen er ofte vanskelig å beholde helt frem til valgdagen.

Kjetil Løset blogger: Her er partienes formkurver

Fortsatt frem for Høyre

Høyre går igjen litt frem for tredje dag på rad ti  23,4 prosent (+ 0,5). Bakgrunnstallene viser at partiet mister færre tidligere velgere til Arbeiderpartiet.

Høyres oppslutning øker mest blant de eldste velgerne.

Fremskrittspartiet går tilbake 0,7 til 9,5 prosent på den siste målingen før valget.

Også Senterpartiet går nå frem med 1,0 prosentpoeng til 7,4 prosent, etter å ha ligget på samme nivå i tre dager. Partiet henter nå klart flere velgere som stemte Arbeiderpartiet i 2011 enn tidligere.

Tidenes dårligste KrF-valg?

Tilbakegangen fortsetter for KrF for fjerde dag på rad. Partiet får nå 5,0 (- 0,2).

Dersom dette blir valgresultatet vil det være KrFs dårligste kommunevalg noen sinne. 

Det er bare to prosent av velgerne under 30 år som sier de vil stemme KrF.

SV får 5,9 prosent (+ 0,1) og slår dermed De Grønne som får 5,2 (- 0,4). Rødt får 2,6 (- 0,3) og andre partier og lister 2,4 (- 1,2).

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 1482 personer med stemmerett i tidsrommet 10. - 12. september. Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,3 prosentpoeng.

74,9 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på?