IKKE GODKJENT: Tom Høgli stiller opp for Arbeiderpartiet, men Kjetil Siem liker dårlig at det brukes et bilde av ham i landslagsdrakt. FOTO: ARBEIDERPARTIET / ARBEIDERPARTIET
IKKE GODKJENT: Tom Høgli stiller opp for Arbeiderpartiet, men Kjetil Siem liker dårlig at det brukes et bilde av ham i landslagsdrakt. FOTO: ARBEIDERPARTIET / ARBEIDERPARTIET

NFF reagerer på Høgli-reklame: – Dette er ikke godkjent av oss

Arbeiderpartiet må fjerne politisk reklame med landslagsbacken.

Tom Høgli (31) stiller opp i en politisk reklame for Arbeiderpartiet, som frontfigur i en kampanje mot søndagsåpne butikker.

På bildet, som Høgli selv har lagt ut på sin Facebook-konto, stiller han i landslagsdrakt. Det reagerer NFF på.

– Jeg har ikke sett dette du forteller, men er det slik så, nei, det går jo ikke. Dette er ikke godkjent av oss, sier generalsekretær Kjetil Siem til TV 2.

På Facebook skriver Høgli følgende om sin motivasjon for å stille opp for Arbeiderpartiet.

– Å bevare søndagen slik den er i dag, er etter min mening veldig viktig. Jeg frykter at søndagshandel vil føre til at folk får mindre tid til å drive frivillig arbeid for idretten. La oss bevare søndagen og gi familier muligheten til å ha en dag i uka der man kan gjøre noe sammen i ro og mak. Ønsker dere alle et godt valg! Viktigste er å bruke stemmeretten!!

Kan ikke bruke NFF-symboler

Landslagsbacken er kjent for sitt sosiale engasjement og for å ha sterke meninger. Problemet for NFF er når han driver valgkamp iført landslagets drakt.

– At Tom Høgli sympatiserer med et politisk parti som privatperson er selvfølgelig både fint og helt greit, men når det brukes i samband med NFF-symboler, er det ikke i orden, sier Siem.

Generalsekretæren er opptatt av at NFF, og alle symboler tilknyttet organisasjonen, skal fremstå som politisk uavhengige.

– Vi kan ikke ha landslagsoppdraget i den politiske debatten. Alle våre symboler, som NFF-logoen, Ullevaal Stadion, landslagsdrakten, det nye draktemblemet. Alle slike offisielle NFF-logoer, bilder og symboler må ut av en hver politisk reklame uavhengig av parti. Våre emblemer er og skal selvsagt alltid være partipolitisk uavhengige, men jeg gjentar at privatpersonene på landslaget kan støtte hvilket parti de vil, sier Siem.

Høgli selv ønsker ikke å si så mye om bruken av landslagsdrakten i en politisk reklame.

– NFF er partipolitisk nøytrale og det skal de være. Ellers ønsker jeg ikke å kommentere dette noe mer, skriver han i en SMS til TV 2.

– Håper det ikke er gjort med vilje

HELE BILDET: Arbeiderpartiet fjerner nå dette bildet fra sine offisielle sider i sosiale medier. FOTO: ARBEIDERPARTIET / ARBEIDERPARTIET
HELE BILDET: Arbeiderpartiet fjerner nå dette bildet fra sine offisielle sider i sosiale medier. FOTO: ARBEIDERPARTIET / ARBEIDERPARTIET

Kjetil Siem er også kritisk til at Arbeiderpartiet. Han mener partiet aldri burde publisert bildet med Høgli.

– Arbeiderpartiet burde vite bedre og må klippe ut dette fra annonsen. Jeg håper det ikke er gjort med vilje for å få ekstra blest, sier NFFs generalsekretær.

På Arbeiderpartiets valgkampsentral på Youngstorget blir de overrasket når TV 2 overbringer kritikken fra Siem.

– Vi har spurt Tom Høgli om lov til å bruke bildet av han i landslagsdrakt i denne sammenhengen. Dersom NFF har noe i mot det synes jeg de burde tatt kontakt med oss, sier kommunikasjonsrådgiver Adrian Nøttestad, som har laget plakaten.

– Det er ikke heller Ap som burde spurt NFF om lov før dere brukte deres drakt og emblem i politisk reklame?

– Det er klart at vi sikkert burde tatt en sjekketelefon også med dem, men vi tenkte rett og slett ikke over at landslagsdrakten og emblemet var noens eiendom. Når Tom sa dette var greit, trodde vi det var det.

Fjerner bildet

Etter ha gått en runde med blant andre Aps kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen opplyser mannen bak Høgli-plakaten at den nå vil bli fjernet fra Aps offisielle sider i sosiale medier.

– Ettersom fotballforbundet reagerer som de gjør velger vi å slutte å bruke bildet av Høgli i landslagsdrakt. Det er bare å beklage dersom vi har brukt et bilde vi ikke hadde lov til å bruke, sier Adrian Nøttestad i AP.

Men bildet er allerede delt av svært mange i sosiale medier, og lå lørdag ettermiddag stadig ute blant annet på Tom Høglis private Facebook-profil.