Marerittstarten fortsetter: – Hva er det Chelsea driver med?

Nytt tap for José Mourinhos lag borte mot Everton, men sjefen selv føler ikke presset.

Everton-Chelsea 3-1
Se videosammendrag av kampen i videovinduet øverst!

Chelseas marerittaktige start på Premier League-sesongen fortsatte med 1-3-tap borte mot Everton lørdag.

Dermed står José Mourinhos lag med kun fire poeng etter fem Premier League-runder, og har allerede sluppet inn tolv ligamål.

Les også: Chelsea ydmyket på ny - knust av Everton

– Hva er det Chelsea driver med her? spurte TV 2s programleder Aleksander Schau allerede i pausen av kampen på Goodison Park.

– I startoppstillingen så vi to reinspikkede defensive midtbanespillere. Da må du i hvert fall forvente litt balanse og litt kløkt og at de skal ha lyst til å forsvare seg, i stedet for at de skal være frampå og «hugge». Mikel og Matic er to spillere som vanligvis er veldig smarte, men her var de ikke det i det hele tatt, sa TV 2s kommentator og Premier League-studioekspert Simen Stamsø Møller da han analyserte Evertons 1-0-mål.

Hans analyse i TV 2-studio viste hvordan den defensive midtbaneduoen ble fullstendig utspilt av Everton-helten Steven Naismith.

– Det der hater José Mourinho, sa Stamsø Møller om situasjonen.

Etter kampslutt snakket Chelsea-sjefen om at alt går mot dem for tiden, at selv datamaskinen streiket på lørdagens taktiske møte, at han fremdeles er «mesteren» og at Championship-lagene kan slappe av med tanke på å frykte å måtte møte Chelsea neste sesong.

– Jeg tror fremdeles Chelsea holder seg, skrev fotballegenden Gary Lineker også humoristisk på Twitter da kun minutter gjenstod av oppgjøret.  

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Mourinho mener den dårlige starten handler mer om tilfeldigheter enn noe annet, og vil ikke kritisere sine spillere.

– Mine spillere fortjente mer enn det de fikk. Med tanke på hvordan kampen utviklet seg er det utrolig at de scoret på sitt første skudd på mål og i løpet av fem minutter scoret de to og vår keeper gjorde en god redning. Vi hadde fullstendig kontroll i første omgang, og i andre omgang prøvde og prøvde og prøvde vi. Men de scoret et mål. Spillerne fikk ikke det de fortjente. Jeg er den ansvarlige, ikke rør dem. Rør meg. Jeg er fullstendig på deres side, fortsatte han.

Til sammenligning gikk det 15 runder før Chelsea nådde tolv baklengsmål forrige sesong, mens man i de andre tittelvinnende Premier League-sesongene brukte 16 kamper (2009/10), 23 kamper (2005/06) og 34 kamper (2004/05) kamper på å slippe inn elleve i ligaen.

Forrige sesong gikk de sågar ubeseiret gjennom sine første 21 kamper i alle turneringer. Til nå denne sesongen har de nå altså allerede tre tap på de første fem i ligaen, i tillegg til at de tapte Community Shield-oppgjøret mot Arsenal i august.

Kun to lag i Premier League-historien har startet tilsvarende svakt defensivt
Baklengsmålene på Goodison Park betyr også at Chelsea for femte ligakamp på rad har sluppet inn to mål eller mer, etter 2-2 mot Swansea, 0-3 mot Manchester City, 3-2 mot WBA og 1-2 mot Crystal Palace i de fire foregående kampene. Sist det skjedde med de blå var ifølge Infostrada i desember 1991.

– De fortjener bedre resultater. Det er så enkelt. Jeg tenker på fra den første kampen denne sesongen og til nå. I alle kampene har de fortjent et bedre resultat enn hva de fikk. Selv i kampen mot Manchester City der vi tapte 0-3 var vi det beste laget i hele 2. omgang. Vi hadde muligheter til å utligne, og så scoret de sitt andre og tredje mål. I dag var det på samme måten. Kampen var fullstendig under kontroll, og vi ble straffet av hver eneste feil vi gjorde. Det er hardt for spillerne, jeg føler at det noen ganger er for mye for dem, sa Mourinho.

Mourinho: – Min karriere og min erfaring gjør at jeg tror på meg selv
Chelsea-sjefen hadde ingenting å utsette på sine spilleres dedikasjon.

– For å være ærlig er det første gangen i min karriere at jeg håndterer en slik situasjon bra, fordi jeg er på deres side. Jeg er ikke mot dem, jeg føler ikke at jeg har noen grunn til å snakke mot dem. Jeg fortsetter å tro på dem, og min karriere og min erfaring gjør at jeg tror på meg selv. Jeg er glad for at vi har en ny kamp på onsdag og at vi ikke må vente 15 dager på en ny kamp. Det er også bra at det er en ny turnering, der vi ikke henger etter de andre lagene, sa han.

Mourinho måtte også svare på hvordan han så for seg sin klubbs kandidatur til å henge med i toppen av tabellen.

– En ting er sikkert, og det er at vi er kandidater til å vinne den neste kampen. Det er best ikke å se på tabellen. Det er første gang jeg ser på tabellen og ser mitt lag i en slik posisjon, så jeg ser ikke på tabellen. Den neste kampen i Premier League er mot Arsenal, og vi er kandidater til å vinne den kampen, sa han.

Kun to ganger tidligere i Premier League-historien har det skjedd at et lag har sluppet inn minst to mål i de fem første kampene fra sesongstart av, nemlig for dagens motstander Everton så langt tilbake som i 1994/95 og for Derby i 2000/01. De to lagene endte på henholdsvis 15.- og 17. plass ved sesongslutt.