DEBATT: Dette bildet er tatt rett før partilederdebatten i Fredrikstad fredag kveld.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DEBATT: Dette bildet er tatt rett før partilederdebatten i Fredrikstad fredag kveld.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Solberg oppga feil asyltall i NRK-debatt

Statsministeren måtte trekke utsagn på direkten fredag kveld. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under NRKs partilederdebatt fredag kveld at statsminister Erna Solberg oppga feil antall flyktninger som kom inn over grensa til Finnmark fredag, skriver VG.

Under debatten sa statsministeren at 200 personer har kommet over grensa og søkt asyl bare i løpet av fredag. UDI-direktør Frode Forfang opplyste på mikrobloggtjenesten Twitter kort tid senere at cirka 200 asylsøkere kom til Norge fredag, men bare et mindre antall av disse krysset grensen ved Storskog i Finnmark. 

Politiet i Øst-Finnmark opplyser til VG at 14 asylsøkere kom inn over Storskog. Erna Solberg ble konfrontert med faktafeilen senere i debatten, og trakk da tallene.

Ifølge NRK er det Justisdepartementet som har formidlet feil informasjon til statsministeren. 

«Justisdepartementet har formidlet feil informasjon til statsministeren. Det beklager vi på det sterkeste, det har vært en misforståelse som justisdepartementet tar på sin kappe», heter det i en uttalelse fra departementet til statskanalen.

– Det er sånne feil som skjer i en innspurt. Jeg fikk beskjed om at det hadde kommet 200 flyktninger til Storskog i dag. Det er altså 200 totalt som har kommet til Norge i dag og 200 totalt til Storskog så langt i år. Til sammenligning kom det 15 i fjor, sa Solberg til NRK etter debatten.