STØRRE OG STØRRE: Fremskrittspartiet har nå en oppslutning på over 10 prosent. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STØRRE OG STØRRE: Fremskrittspartiet har nå en oppslutning på over 10 prosent. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

TV 2-gallup: Fremgangen fortsetter for Frp

For tredje dag på rad øker oppslutningen til Fremskrittspartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser den nasjonale kommunevalgmålingen TNS Gallup har laget for TV 2, publisert fredag 11. september, tre døgn før valglokalene stenger. De siste intervjuene er gjort fredag, altså etter partilederdebatten på TV 2 torsdag kveld.

Nedturen fortsetter

For andre dag på rad peker pilene ned for Arbeiderpartiet.  Fredagens tall er 32,4 prosent (- 0,4), sammenlignet med torsdag kveld. 

Bakgrunnstallene viser at 74 prosent av Ap-velgerne fra 2011 sier de vil stemme på partiet,. Tilbakegangen skyldes at noen flere tidligere AP-velgere sier de vil stemme Høyre, samtidig som Arbeiderpartiet henter noen færre tidligere hjemmesittere.

Fortsatt usikker? Ta TV 2s partitest

Frp over 10

For første gang på over en uke har Fremskrittspartiet en oppslutning på over 10 prosent. Partiet går frem 0,5 prosentpoeng til 10,2.

Fremgange skyldes først og fremst at flere tidligere velgere sier de vil stemme på partiet. Seks av ti Frp-velgere fra 2011 er nå lojale mot partiet. Samtidig henter Frp noen flere velgere som ikke stemte ved forrige valg.

For andre dag på rad øker Høyres oppslutning, rett nok bare med 0,1 til 22,9 prosent. Det er den høyeste oppslutningen for Høyre på fire dager.

Hareide dagens taper

De siste intervjuene er tatt opp dagen etter den første partilederdebatten på TV  2. Målingen viser at KrF og Knut Arild Hareide er dagens taper med en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng til 5,2. Det er andre dag på rad at KrFs oppslutning går ned.

Tilbakegangen skyldes at det er betydelig færre tidligere KrF-velgere som nå sier at de vil stemme på partiet, sammenlignet med tidligere i uken.

Grønn fremgang

De Grønne tangerer den høyeste oppslutningen de har hatt i valgkampen med 5,6 prosent (+ 0,5). Dette skyldes i all hovedsak at de henter flere tidligere venstrevelgere og flere som ikke hadde stemmerett ved forrige valg. 

Venstre går også frem med 0,5 til 5,1 prosent og tar dermed inn igjen det meste de tapte torsdag. Partiet har fortsatt de minst trofaste velgerne. Under halvparten som stemte Venstre i 2011 sier de vil gjøre det samme i dag.

Senterpartiet får for tredje dag på rad 6,4 prosent, som er den laveste oppslutningen de har hatt gjennom valgkampen.

SVs beste siden august

SV har nå sin høyeste måling i september med 5,8 prosent (+ 0,1). Partiet henter fortsatt flere tidligere Ap-velgere enn de mister til storebror på venstresiden. 

Rødt får 2,9 (- 0,2), mens andre partier og lister får 3,6 (- 0,3). I gruppen andre er Partiet De kristne størst med 0,5 prosent, mens Pensjonistpartiet får 0,4. De øvrige er i all hovedsak lokale lister som stiller til valg. 

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 1985 personer med stemmerett i tidsrommet 8. - 11. september. Feilmarginen er +/- 1,0 - 2,0 prosentpoeng.

74,9 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på?

74,9 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på?