ARKIVBILDE: Dronning Sonja på spasertur i Røros sentrum under sitt besøk i byen i 2014. Dronningen ble guidet av ordører Hans Vintervold (bak i grønn jakke) og varaordfører Einar Aasen (th).
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
ARKIVBILDE: Dronning Sonja på spasertur i Røros sentrum under sitt besøk i byen i 2014. Dronningen ble guidet av ordører Hans Vintervold (bak i grønn jakke) og varaordfører Einar Aasen (th). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Hevder ordfører har brukt offentlige midler på svertekampanje mot regjeringen

Nå er det lekket et notat med oppskrift på lobbyvirksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av juni sendte ordfører i Røros kommune, Hans Vintervold (Ap), en e-post til formannskapet i kommunen på vegne av lufthavnrådet ved Røros Lufthavn.

LEKKET NOTAT: Her er det lagt fram en strategi for hvordan man skulle sette press på regjeringen.
LEKKET NOTAT: Her er det lagt fram en strategi for hvordan man skulle sette press på regjeringen.

I e-posten uttrykker han bekymring for fremtiden til Røros lufthavn og ber formannskapet godkjenne at det kommunale næringsfond bidrar med 25.000 kroner til «noe konsulentbistand for å være helt sikre på at vi gjør en best mulig jobb for å sikre fremtidig flytilbud».

– Vi har bestilt en konsekvensutredning for Røros flyplass og hva som kan skje hvis vi får et dårligere tilbud, sier ordfører Vintervold til TV 2 Nyhetene.


Rapport

Byrået som fikk oppdraget er Burson-Marsteller, et verdensomspennende kommunikasjonsbyrå.

Ordføreren forteller til TV 2 at oppdraget var å lage en rapport som skulle gi kunnskap om konsekvensene for næringslivet i regionen om flyplassen ble lagt ned.

– Vi har fått rapporten og skal legge den frem for formannskapet, forteller Vintervold.

Rapporten som er laget er ennå ikke offentliggjort, men fakturaer viser at selskapet har fakturert Røros kommune til sammen 120.000 kroner for arbeidet.

Det private næringsliv skal stå for 50.000 kroner av regningen, mens det resterende beløp skal dekkes av offentlige midler fra det kommunale næringsfondet, det interkommunale næringsfondet og regionrådet for Fjellregionen.

Lekket notat

TV 2 fått tilgang til et lekket notat som viser at ordføreren også fikk en strategi fra byrået på hvordan man skulle gå frem for å skape press mot regjeringen i valgkampen for å få fokus på viktigheten av Røros lufthavn.

I notatet som er datert 15. august presenteres det en detaljert oppskrift på hvordan NRK eller TV 2 skal legge en valgkampdebatt til Røros hvor tema blant annet skal være at «samtidig med at arbeidsledigheten øker fører regjeringen en næringsfiendtlig politikk ved å svekke flytilbudet på kortbanenettet».

– Ikke bestilt

Dersom det blir en debatt er det ifølge notatet også planlagt at ordfører Vintervold skal fremføre budskap om at regjeringen fører en politikk som er «svært skadelig for næringsliv og bosetting i store deler av landet»

– Vi har bare bestilt rapporten og fikk med en plan for hvordan man kunne arbeide videre med dette, forklarer ordføreren.

I notatet står det også at «kommunen ved Hans» skal invitere NRK eller TV 2 til Røros etter at planlagte innsalg til skriftlige medier har stått på trykk.

Ordføreren bekrefter at han er kjent med innholdet, men forsikrer om at kommunen ikke har arbeidet videre med denne planen.

– Svertekampanje

Høyres representant i formannskapet, Ole Jørgen Kjellmark, var helt fra starten skeptisk da han hørte at Røros som en kommune med økonomiske problemer og som er på Robek-listen skulle bruke penger på konsulenttjenester.

– Det er ikke nødvendig å bruke et pr-byrå for å skaffe frem argumentasjon for Røros lufthavn. Mange av oss har jobbet for flyplassen i mange år, vi kjenner argumentasjonene så godt som noe byrå, sier han.

Kjellmark stiller spørsmålstegn ved at han ennå ikke har fått sett rapporten som er bestilt fra byrået. Men om innholdet i det lekkede notatet som er det eneste han har fått tilgang til så langt er han svært kritisk.

– Dette er forsøk på en svertekampanje mot regjeringen betalt av midler fra Røros. Det slår tilbake på oss alle på Røros, for nå blir det utrolig vanskelig å argumentere for flyplassen uten å bli mistenkt for noe annet, mener Kjellmark.

– Ikke gratis

Ordførerens forklaring om at det lekkede notatet bare er et tilbud som kom med på kjøpet sammen med konsekvensrapporten de bestilte tror ikke Høyrepolitikeren noe særlig på.

– Et konsulentbyrå skriver ikke et slikt dokument gratis uten at noen vil ha det, mener Kjellmark.