TILBAKE: Martin Andresen (38), her i aksjon for Vålerenga i 2008, er tilbake på Tippeliga-gresset i helgen. Foto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TILBAKE: Martin Andresen (38), her i aksjon for Vålerenga i 2008, er tilbake på Tippeliga-gresset i helgen. Foto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Martin Andresen starter for Sandefjord mot Molde

– Forventer at han styrer på midten, sier Lars Bohinen. – Jeg legger ingen prestisje i dette, bedyrer Martin Andresen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Andresen (38) gjør comeback i Tippeligaen lørdag. TV 2 får bekreftet at Andresen starter kampen for Sandefjord mot Molde.

– Ja, det stemmer, sier Sandefjord-trener Lars Bohinen til TV 2.

2005: Martin Andresen i spill for landslaget for ti år siden. (AP Photo/Lise Aserud,Scanpix) NORWAY OUT FOTO: ASREUD, LISE /
2005: Martin Andresen i spill for landslaget for ti år siden. (AP Photo/Lise Aserud,Scanpix) NORWAY OUT FOTO: ASREUD, LISE /

Han forventer at Andresen styrer midtbanen i comebacket.

– Er det en fallitterklæring at en aldrende mosjonist blir Tippeliga-spiller etter seks års pause og bare noen måneder med målrettet trening, Martin Andresen?

– For meg er Tippeliga-spill en ren bonus. Jeg ble med for å ha det gøy og komme i form. Kan Sandefjord og Lars Bohinen få glede og nytte av meg, er det bare moro. Jeg legger ingen prestisje i dette og er den første til å ta konsekvensene hvis det viser seg at jeg ikke henger med. Du får ikke lurt meg til å si at Tippeligaen 2015 er vesentlig dårligere enn da jeg tok gull med Brann i 2007. Jeg har imidlertid en følelse av at både vi og Stabæk 2008 ville ligget foran årets Rosenborg-lag på tabellen, sier Andresen til TV 2.

Forventer at Andresen styrer midtbanen
Andresen signerte en kontrakt med Sandefjord som strekker seg ut sesongen tidligere i sommer
og har trent med tabelljumboen siden midten av august. Når midtbanespilleren entrer gresset på Komplett Arena, blir det første gang han spiller en Tippeliga-kamp siden 2. august 2009.

– Jeg forventer at han går inn og styrer på midten, og at han bidrar med bra pasningsspill. På trening har han vist at han er god med ball. Han mister sjelden ballen, sier Bohinen.

Bohinen håper at Andresen kan tilføre mer trøkk og energi i spillet til Sandefjord. Samtidig innrømmer treneren det er «noe uvisst» ved å starte med Andresen.

– Noen betenkeligheter er det selvsagt med tanke på tempo og fitness, men vi får bra med trøkk og engasjement i kampene våre. Han har holdt seg i god form, så det er ikke først og fremst det jeg er bekymret over. Jeg håper han får til fotballen sin, sier Bohinen.

Se Sandefjord-Molde på C More Fotball og TV 2 Sumo lørdag kl. 18.00!

– Når jeg trener hver dag, kan jeg like godt gjøre det med et Tippeliga-lag, tenkte Martin Andresen og takket ja til Lars Bohinens tilbud om å bli Sandefjord-spiller.

– For å komme i form. For å ha det gøy. Og fordi jeg elsker fotball. Ambisjoner om Tippeliga-spill hadde jeg ikke, sier 38-åringen til TV 2.

Men lørdag er han tilbake – i Sandefjords startoppstilling mot gamleklubben Molde.

– Uten at det setter spesielle følelser i sving. Molde er bare en av mange Tippeliga-klubber jeg har vært innom i løpet av karrieren.

– Fotball er gøyere enn squash

Seks år er gått siden Skeidar-arvingen ga seg som spillende Vålerenga-trener og ble manager for Oslo-klubben på heltid. For så å få sparken og gi seg i kast med en gigantisk snuoperasjon i et møbelkonsern i fritt fall.

– Husk at Skeidar er større enn Tippe- og OBOS-ligaen til sammen – med mer enn to milliarder i årlig omsetning og drøyt tusen ansatte, sier Martin Andresen, som såvidt var innom og spilte noen kamper for Follo i 2. divisjon i 2012 før han begynte å trene seriøst igjen ved påsketider. Fordi jobben i Skeidar langt på vei var gjort og Martin Andresen fikk tid og overskudd til å tenke på kropp, mosjon og helse.

– Jeg hadde sluppet meg altfor langt ned rent fysisk og måtte rett og slett foreta meg noe. Fotball er gøyere enn squash. Derfor ble det sånn.

– Du møter gamle Vålerenga-venner i comeback-kampen?

– Og det er helt ukomplisert. Privat har jeg de aller beste relasjoner til både Etzaz Hussain og Harmeet Singh, selv om sistnevnte havnet på sidelinjen da han nektet å skrive ny kontrakt med Vålerenga. Det er sånn fotballen er. Etzaz (Hussain) kom til kort i konkurransen med Harmeet Singh og Mohammed Fellah og gikk til Fredrikstad i stedet. Det var en fornuftig løsning for alle parter. Det blir moro å måle krefter med dem, sprudler Martin Andresen og gjør det klart at han på ingen måte ble skremt av VIF-erfaringene og har slått fra seg trenergjerningen en gang for alle.

– Tvert imot. Under de rette forutsetningene kan det godt hende jeg prøver meg igjen. Jeg lærte masse av årene i Vålerenga. Og jeg har lært minst like mye av det jeg har vært med på siden.

 

Vant Tippeligaen i 2007
Martin Andresen har tidligere spilt for Moss, Viking, Stabæk, Molde, Brann og Vålerenga i Tippeligaen. Han har samtidig korte opphold i Premier League-klubbene Wimbledon og Blackburn bak seg.

Høydepunktet som spiller kom da Andresen vant seriegull med Brann i 2007. Den tidligere landslagskapteinen var også hovedtrener i Vålerenga fra 2008 til 2012.

Etter at midtbaneveteranen la opp som fotballspiller og trener, har han jobbet som direktør i Skeidar-konsernet de siste årene.