HÅP I SIKTE: Livet til Bamse hang lenge i en tynn tråd etter at han angrep en tysk turist. (Privat)
HÅP I SIKTE: Livet til Bamse hang lenge i en tynn tråd etter at han angrep en tysk turist. (Privat)

Bamse får leve! Men kun på én betingelse 

Gulating lagmannsrett åpner likevel for at hunden må avlives hvis hunden ikke får nytt hjem innen rimelig tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den fire år gamle blandingshunden Bamse skulle avlives etter det Politidirektoratet mener var et angrep på en tysk turist for to år siden.

Men eierne Lars-Anton og Sissel-Karin Kleiven har nektet å gi opp hundens skjebne og vil ikke la ham dø. 

De gikk til sak mot Staten ved Justis- og beredskapsdepartementet.  Etter å ha tapt i Fjordane tingrett i fjor høst, ble saken anket til Gulatings lagmannsrett.

Nå er dommen falt: Bamse får leve, men må omplasseres. 

– Jeg er glad for at hunden får leve. Det har vært det viktigste hele veien, sier eieren Lars-Anton Kleiven til TV 2.

Eieren sier at det å oppleve likhet for loven har vært det viktigste fra dag en.

– Om det gjelder dyr eller folk, rettferdighet er viktigst, sier Kleiven.

Han ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer før han har fått snakket med advokaten sin og tatt stilling til en eventuell anke.

Historien startet 18. august 2013. 

Bamse, som er en blanding av schæfer og rottweiler, gikk tur med eier Sissel-Karin i Viksdalen i i Sogn og Fjordane. De var like ved hjemmet da de møtte et tysk ektepar som hadde hytte i området hvor ekteparet Kleiven driver gård. 

Kleiven har tidligere fortalt at den tyske mannen begynte å skrike og veive med armene. Hun mener hun da tok hunden inn, og at hun senere ble oppsøkt på døra av tyskeren som viste frem et rift på underarmen. 

Hunden bet seg fast

Mannen hevdet at Sissel-Karin hadde mistet kontroll over hunden og at han hadde blitt angrepet totalt uprovosert. 

I dommen fra lagmannsretten slås det fast at hunden hoppet opp på tyskeren. Han har forklart at hunden bet seg fast og at han måtte slå den på snuten.

Resultatet mener han var en flenge på 5 cm som gikk inn til beinet. Han har forklart at det hovnet opp og at han ikke kunne kjøre bil.

Eieren Sissel-Karin Kleiven har forklart at hun ikke så at hunden bet, og at skaden ikke var så alvorlig som tyskeren hevdet.

Ikke ubetydelig skade

Lagmannsretten viser til at legejournalen omtaler såret som et fem centimeters kutt som blødde mye, og at såret ble bandasjert, ikke sydd.

De mener derfor at såret ikke er forenelig med forklaringen om at hunden «bet seg fast», men at skaden heller var forvoldt av Bamses tenner eller klør. De slår imidlertid fast at den fysiske skaden ikke var ubetydelig, og at det må ha vært en skremmende følelse. 

Hunden har vært til vurdering hos to eksperter på hundeadferd. Her slås det fast at det ikke er noe som tyder på at Bamse er aggressiv, men derimot en helt normalt hund - som under press kan bite, som alle andre hunder. 

Mener eieren ikke ser alvoret

Retten legger vekt på denne vurderingen, men mener testresultatene ikke gir grunnlag for at Kleivens hundehold kan være forbundet med hundehold i fremtiden.

De mener også at Bamses adferd vil kunne skape utrygghetsfølelse for tyskeren og andre naboer i fremtiden. De mener også at Kleiven ikke har tatt inn over seg alvoret i saken. 

Etter en total vurdering bestemte lagmannsretten å erklære Politidirektoratets vedtak om avliving ugyldig.

De slår likevel fast at dersom det ikke er mulig å få omplassert hunden innen rimelig tid, vil vilkårene for avlivning være innfridd.