ENDRER VALG: Else Marie Pedersen (60) har stemt Høyre ved tidligere valg, men i år mener hun det er for mye rot.  FOTO: Synnøve Gjerstad / TV 2
ENDRER VALG: Else Marie Pedersen (60) har stemt Høyre ved tidligere valg, men i år mener hun det er for mye rot. FOTO: Synnøve Gjerstad / TV 2

Valgfloken i Bergen: 

Else Marie (60) dropper Høyre – går for partiet Feministisk initiativ

BERGEN (TV 2): – Det har vært så mye rot i Høyre i Bergen. Vanligvis ville jeg stemt Høyre, men i år blir det faktisk partiet Feministisk initiativ, sier barnehagearbeideren Else Marie Pedersen (60). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Else Marie Pedersen går til valgurnene mandag som en velger som svikter Høyre. 

– Det har vært kjempevanskelig. Men det har vært for mye rot i partiet, sier hun til TV 2. 

Høyre har styrt Bergen de tolv siste årene. I en fersk TV 2-måling går Høyre tilbake hele 12,1 prosentpoeng fra 2011 til 23,1 prosent i statsminister Erna Solbergs hjemby.

Bare litt over halvparten av velgerne som stemte Høyre i 2011, sier at de vil gjøre det igjen.

Usikker? Ta TV 2s partitest for Bergen

Velger bort Høyre

Ørnulf Blindheim (68) har vært tro mot Høyre de siste valgene, men ikke i år.

– Etter at Monica Mæland forsvant i 2013 har det vært en styringsform i Bergen jeg ikke har likt, sier Ørnulf til TV 2. 

TAKTISK VALG: Ørnulf Blindheim gir sin stemme til Venstre istedet for Høyre i år. Foto: Synnøve Gjerstad/TV 2
TAKTISK VALG: Ørnulf Blindheim gir sin stemme til Venstre istedet for Høyre i år. Foto: Synnøve Gjerstad/TV 2

Han har forhåndsstemt på det han mener er taktisk på høyresiden, nemlig Venstre.

Høyrevelgere på gjerdet

I TV 2s ferske gallup kommer det fram at en av fire høyrevelgere i Bergen fortsatt sitter på gjerdet.

I en kommentar i Bergens Tidende fredag skriver Frøy Gudbrandsen at i år er det et like tydelig alternativ å bli hjemme som det å stemme. 

– Det er folksomt på det borgerlige gjerdet i år. Jeg vet det, for jeg sitter der selv. For hva gjør man når den politiske blokken man er mest enig med har sviktet? Aldri har det vært mer fristende å ikke stemme, skriver Gudbrandsen i regionsavisen i Bergen.

Dramatikken

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, forteller at det nærmest har vært uvirkelig å følge dramatikken på borgerlig side i bergenspolitikken de siste årene. 

– Byråder har trukket seg i protest mot egne partigrupper i bystyret. Krf trakk seg fra byrådet fordi de følte seg dolket i ryggen av samarbeidspartiene. De fjerner eiendomsskatten og gjeninnfører den på et høyere nivå. Det er i tillegg en utstrakt mistillit mellom enkeltpersoner på borgerlig side, og da særlig mellom Frp og KrF, sier Eriksrud. 

Savner Monica Mæland

Det er flere politiske kommentatorer som trekker fram kaoset og styringssvikten etter Monica Mælands raske avgang som byrådsleder, da Erna Solberg hentet henne til statsrådjobb i Oslo etter valgseieren i 2013.

LOJAL PÅ VENSTRESIDEN: Skuespiller Sigurd Njøs Hovind (29) stemmer utfra verdisyn og ikke enkeltsaker. Han er derfor lojal mot SV som får hans stemme også i år.
LOJAL PÅ VENSTRESIDEN: Skuespiller Sigurd Njøs Hovind (29) stemmer utfra verdisyn og ikke enkeltsaker. Han er derfor lojal mot SV som får hans stemme også i år.

Flere av velgerne TV 2 snakket med på gaten fredag, sier de savner Monica Mæland i lokalpolitikken. 

– Etter hun forsvant, har tilliten dalt, sier Pedersen, som i år stemmer Feministpartiet. Hun mener at Bergen trenger en motvekt til det eksisterende. 

– Det raknet for de borgerlige etter at den populære byrådslederen Monica Mæland gikk av for å bli næringsminister for to år siden. Men de kildene jeg snakker med i Bergen Høyre sier at det ulmet godt i Høyre også under henne, spesielt rundt den omstridte bybane-saken, sier TV 2-kommentator Eriksrud.

– Ikke rot i Høyre

På Høyre-stand på Torgallmenningen i Bergen står Roald Stigum Olsen (70), som er leder i Bergen senior Høyre. Han forteller at mange er innom standen og klager på rotet i partiet, men selv mener han det ikke er hold i påstanden om rot i Høyre i Bergen. 

– Er det ikke rot? 

– Nei, det er ikke rot fra Høyres side. 

– Men det preger dere?

IKKE ROT: Roald Stigum Olsen står på stand for Høyre i Bergen sentrum. Han håper at folk er opptatt av politikk, og ikke bråket rundt personer. FOTO: MARGARET STAKKESTAD/TV 2
IKKE ROT: Roald Stigum Olsen står på stand for Høyre i Bergen sentrum. Han håper at folk er opptatt av politikk, og ikke bråket rundt personer. FOTO: MARGARET STAKKESTAD/TV 2

– Nei, men det preger den offentlige debatten. 

Helst skulle Stigum Olsen sett at eldreomsorgen fikk en større plass i valgkampen. og han innrømmer at valget blir utrolig spennende. 

– Nå må vi ta ned dem som sitter på gjerdet og straffer oss, sier Stigum Olsen. 

TV 2s siste meningsmåling for Bergen viste at 11.000 velgere som stemte på Høyre sist, har satt seg på gjerdet, altså ikke gått til andre partier.

– Høyres syltynne håp er at de har desidert flest gjerdesittere. Klarer Høyre å mobilisere halvparten av disse på valgdagen, kan det vippe flertallet tilbake til borgerlig side. Men skal drømmen om fortsatt borgerlig styre leve, må KrF forbli på borgerlig side. Det ville ikke jeg satt mange penger på, sier Eriksrud.

Fra mørkeblått til rødt

Ikke siden 1971 har Arbeiderpartiet gjort et bedre valg i Bergen enn det TNS Gallups ferske Bergensmåling for TV 2 viser at partiet ligger an til fem dager før kommunevalget.

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup kan havne i en drømmesituasjon etter valget, der han kan velge om han vil danne flertall med partiene på venstresiden eller med sentrumspartiene.

SKIFTET BLOKK: Roger Sivertsen er skuffet over hva de borgerlige har utrettet de siste årene, og går i år over til Arbeiderpartiet. FOTO: SYNNØVE GJERSTAD/TV 2
SKIFTET BLOKK: Roger Sivertsen er skuffet over hva de borgerlige har utrettet de siste årene, og går i år over til Arbeiderpartiet. FOTO: SYNNØVE GJERSTAD/TV 2

Roger Sivertsen (47) er ute og triller barnebarnet fredag formiddag. Han forteller at han har stemt Frp ved de siste valgene, men i år blir det annerledes.

– Jeg går fra mørkeblått til rødt. Jeg kommer til å stemme Arbeiderpartiet, sier han til TV 2.

Ordførerbråket svekker tilliten

Sivertsen sier han at han er skuffet over at det borgerlige styret i Bergen, og at det ikke var vanskelig å bestemme seg for å gå fra blå til rød side.

– Jeg tenker mest på småbarnsforeldre og aleneforeldre. Situasjonen har ikke blitt bedre for dem tross løfter, sier han.

Han sier at personfokuset ikke har hatt betydning for ham, men sier at alt bråket rundt ordføreren ikke er med på å styrke tilliten.

Heller ikke mens Drevland har vært i permisjon har det blitt stille og rolig. Lørdag fikk ordførervikar Tor Woldseth (Frp) massiv kritikk for å ha postet et Facebook-bilde om flyktningkrisen.

Det hele endte med Woldseth slettet bildet.

I BERGEN: Marianne Marthinsen og Truls Wickholm sier bergensere de snakker med er veldig opptatt av enkeltsaker. FOTO: MARGARET STAKKESTAD/TV 2
I BERGEN: Marianne Marthinsen og Truls Wickholm sier bergensere de snakker med er veldig opptatt av enkeltsaker. FOTO: MARGARET STAKKESTAD/TV 2

– Ap må ta flere store byer

På stand i Bergen sentrum står stortingspolikerne Marianne Marthinsen (Ap) og Truls Wickholm (Ap).

– Det er utrolig viktig for Arbeiderpartiet å ta flere store byer, sier Marthinsen. 

Hun mener de siste meningsmålingen for Bergen er både motiverende og oppløftende. Men hun er ikke enig i påstanden om at klarer ikke Ap i Bergen det denne gangen, så klarer de det aldri.

– Nei, det blir helt feil å si. Men vi er i en posisjon som vi ikke har vært i på fryktelig lenge, sier Martinsen. 

Erna reiser til Bergen

Statsminister Erna Solberg er svært bekymret for situasjonen i Bergen. Det er varslet at hun reiser til Bergen allerede lørdag og kommer til å drive valgkamp der til den siste bergenser har gått og lagt seg på søndag kveld.

– Hun kommer til å kjempe til siste slutt. Det vil være tungt for henne om Bergen, hennes egen hjemby, går fra blått til rødt under hennes første valg som statsminister, sier Eriksrud. 

TV 2s politiske kommentator har vært i kontakt med folk internt i Bergen Høyre som mener at partiet vil ha godt av å lufte seg litt i opposisjon nå.

– Jeg har snakket med høyrefolk som mener partiet trenger å sette en fot i bakken for å samle seg,og finne tilbake til seg selv, sier Eriksrud.