Norske velgere vil ta imot flere flyktninger

Over 8 av 10 mener at Norge bør ta i mot like mange eller flere enn de 8000 kvoteflyktningene som Stortinget har vedtatt. En betydelig andel av Frps egne velgere ikke er enige i Siv Jensens boikottoppfordring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På spørsmål fra TV 2 har TNS Gallup spurt norske velgere om deres holdninger til å ta i mot flere flyktninger.

10. juni ble alle partiene på Stortinget, utenom SV og Frp, enige om å ta i mot 8000 syriske kvoteflyktninger over tre år.

Vil ta i mot flere

I undersøkelsen stilles det spørsmål om Norge bør ta i mot flere, færre eller like mange flyktninger som de 8000 Stortinget vedtok å ta i mot i sommer.

Av de som hadde en mening om spørsmålet, svarte 48 prosent at Norge bør ta i mot flere.

38,4 prosent mente at Norge bør ta i mot like mange som vedtatt, mens 13,6 prosent vil at Norge skal ta i mot færre flyktninger

Til sammen betyr det at over 8 av 10 vil ta i mot like mange eller flere flyktninger enn i dag.

Sammensatt Frp

Frps partileder Siv Jensen innledet valgkampen i Ålesund 15. august med å oppfordre norske kommuner til å boikotte flyktningavtalen Stortinget hadde blitt enige om.

- Jo flere kommuner som sier nei til å bosette, jo større mulighet er det for at denne avtalen ikke kan gjennomføres, sa Jensen til sine egne.

Men hennes egne velgere er ikke like klare som partilederen. For 9,4 prosent av velgerne vil ta i mot flere flyktninger enn i dag, mens 34,4 prosent synes dagens nivå er greit.

4 av 10

Til tross for et flertall på 56,2 prosent som vil ta i mot færre flyktninger, er likevel 4 av 10 Frp-velgere for å ta i mot like mange eller flere flyktninger enn i dag. Det betyr at en betydelig andel av Frps egne velgere ikke er enige i Siv Jensens boikottoppfordring.

- Angrer du på utspillet ditt under valgkampåpningen i Ålesund?

- Nei, jeg mener det er riktig og nødvendig å ha fokus på de langsiktige konsekvensene av asyl- og innvandringspolitikk, svarer Jensen og understreker at Norge ikke kan ta i mot flere enn vi kan gi ordentlig hjelp.

Kjønnsforskjeller

Tallene i undersøkelsen viser også at det er forskjeller mellom kjønnene.

Menn under 30 år er den største gruppen som vil ta i mot færre flyktninger. Blant denne gruppen svarer 22,1 prosent at de mener Norge bør ta i mot færre enn de 8000 flyktningene som er vedtatt.

Samtidig er kvinner i samme aldersgruppe den gruppen som er mest positive til å ta i mot flere flyktninger. Her svarer hele 64,2 prosent av de spurte at Norge bør ta i mot flere flyktninger.