GISSEL: Mannen som angivelig er en kinesisk statsborger er avbildet side om side med det norske gisselet i magasinet til terrororganisasjonen IS. FOTO: SKJERMDUMP
GISSEL: Mannen som angivelig er en kinesisk statsborger er avbildet side om side med det norske gisselet i magasinet til terrororganisasjonen IS. FOTO: SKJERMDUMP

Ekspert: – Dette gisselet kan være vendepunktet i kampen mot IS

Fan Jinghui (50) er avbildet side om side med norske Johan Grimsgaard-Ofstad (48), og er trolig den første kineseren noensinne er blitt tatt til fange av IS

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld sprakk nyheten om at den norske statsborgeren Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) har vært holdt fanget i Syria i nesten ni måneder.

Norske myndigheter har vært kjent med situasjonen siden slutten av januar i år. Det var imidlertid først når det ble publisert bilder av Grimsgaard-Ofstad i magasinet til terrororganisasjonen IS at saken ble offentlig kjent både i Norge og i resten av verden.

48-åringen er avbildet ved siden av det som angivelig er en kinesisk fange. På samme side står det oppført en rekke personopplysninger om de to mennene, blant annet bosted, alder og utdanning. Det er også opplyst at «de begge er til salgs».

Jobber med identifisering

Det er ikke kjent om de to ble tatt til fange på samme tidspunkt, eller om de holdes på samme sted. Presentasjonen av de to i magasinet er imidlertid identisk.

Mannen som angivelig er kinesisk heter Fan Jinghui. Han er 50 år gammel og skal komme fra Beijing.

På samme måte som Grimsgaard-Ofstad er første nordmann som er tatt til fange av IS, er Jinghui den første kineseren – gitt at nasjonaliteten som er oppgitt stemmer.

Kinesiske myndigheter jobber fortsatt med å identifisere mannen, men fordømmer vold og angrep mot sivile på et generelt grunnlag. Det uttalte talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Hong Lei torsdag. 

Var frilanser

Kinesiske medier skriver at Jinghui tidligere jobbet som lærer ved en ungdomsskole Beijing. Han skal ha blitt intervjuet av kinesisk radio i 2001, hvor han blant annet uttalte at greske filosofer motiverte ham til å søke frihet.

Han skal også ha jobbet innen reklame- og TV-bransjen, men jobber i dag som frilanser, skriver den kinesiske nyhetsportalen Sohu news.

Den syriske ambassaden i Beijing har imidlertid opplyst til kinesisk presse at de ikke har mottatt visumsøknad fra noen ved navn Fan Jinghui de siste fire årene.

Kan bli et vendepunkt

Kina har i langt tid opprettholdt en rolle hvor de ikke blander seg i andre lands interne affærer, og de har kjørt samme strategi når det kommer til krigen i Syria. New York Times skriver i dag at kidnappingen av Jinghui kan komme til å tvinge fram et mer aggressivt svar til IS' posisjon i Midtøsten.

Enkelte utenrikseksperter sier at dette kan føre til at Beijing vil vurdere å bidra militært i kampen mot IS. Professor Chen Dingding ved universitetet i Macau sier til New York Times at det å bekjempe IS kan bedre Kinas rykte internasjonalt, og at Jinghuis sak krever at myndighetene tenker seg godt om.

– Hvis han returnerer trygt, så fint, ikke noe problem. Men hvis det ender tragisk kan dette bli et vendepunkt, sier Dingding.

Det mest effektive Kina kan gjøre er å tilby rådgivning til andre myndigheter i regionen, hevder ekspert ved Kinesisk institutt for internasjonale relasjoner Li Wei – ikke å gå til angrep militært.

– Vi har sett at USAs og Europas flyangrep egentlig ikke fungerer for å holde situasjonen i sjakk, sier Wei til New York Times.