STOPPES: Tollstasjonen på Svinesund. (Arkivbilde) Foto: Johnny Larsen / NTB scanpix
STOPPES: Tollstasjonen på Svinesund. (Arkivbilde) Foto: Johnny Larsen / NTB scanpix

Politiet advarer mot å hjelpe flyktninger over grensen

Personer som bare ønsker å hjelpe risikerer å bli siktet for menneskesmugling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Østfold advarer folk mot å hjelpe til med å frakte flyktninger og asylsøkere over grensen til Norge.

– Å frakte mennesker som ikke har gyldige reisedokumenter over grensen regnes som menneskesmugling. Dermed blir saken anmeldt og må etterforskes som en straffbar handling, sier politiadvokat John Ø. Skarpeid i Østfold politidistrikt.

Den siste tiden har politiet i Østfold opplevd en økning på saker hvor asylsøkere blir hjulpet over grensen. Totalt i Norge har politidistriktet rundt 60 prosent av disse sakene.

– Vi forsøker å avdekke de som driver med profitt på dette, men gjennom disse sakene avdekker vi også at det er en god del av sakene hvor det kun er folk som ønsker å hjelpe, sier Skarpeid til TV 2.

Ifølge loven er det ulovlig å hjelpe personer uten gyldige papirer inn i landet. 

I tilfellene som er avdekket på tollstasjonene i Østfold handler det ofte om venner og slektninger som bistår for å få asylsøkerne over grensen.

– Hvis de frakter dem inn kan den som søker asyl bli vitner i en politietterforskning. Det kan være belastende for dem, sier politiadvokaten.

I Østfold har politiet bestemt at i tilfellene hvor de handler om uvitenhet, så vil politiet se mildere på forholdet.

– Men de kan uansett bli siktet for menneskesmugling?

– Ja. Strafferammen for dette er tre år. I situasjonen vi nå har kommet opp i kommer vi nok til å være mindre strenge enn det som har vært praksis tidligere.

Risikerer straff for menneskesmugling

En dansk politiker hjalp mandag kveld en syrisk flyktning å komme seg fra København til Sverige, forteller TV 2 Danmark.

Annika Holm Nielsen (24), som er politisk engasjert i Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront, mener flyktningene blir behandlet umenneskelig i Danmark.

Hun og to andre venner bestemte seg for å ta saken i egne hender, og plukket i hemmelighet opp en syrisk flyktning som hadde klart å komme seg til København via tog. De hjalp deretter flyktningen videre til Sverige i en privat båt. 

Etter flyktningkaoset i Rødby har det danske politiet gjort det klart at det er ulovlig å hjelpe flyktninger inn i eller gjennom landet. Annika kan derfor nå risikere å bli dømt for menneskesmugling.