Rød blokk leder kampen om Oslo

Fire dager før valget ligger Raymond Johansen (Ap) best an til å overta som byrådsleder i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TNS Gallups ferske kommunevalgbarometer for hovedstaden gir ledelse til rød blokk med 31 mot 28 representanter i bystyret. Det forutsetter at De Grønne støtter et maktskifte i Oslo.

Men kampen om de siste mandatene er svært jevn i Oslo. TV 2s mandatberegning viser at Høyre bare mangler 261 stemmer på å kapre det siste mandatet fra Arbeiderpartiet når det gjenstår fire dager til valget. 

Usikker? Ta TV 2s partitest for Oslo

Ap frem blant unge

Arbeiderpartiet går frem med 0,9 fra forrige oslomåling søndag til 30,7 prosent. Partiet mobiliserer flere av sine tidligere velgere. 68 prosent av Ap-velgerne fra 2011 i hovedstaden sier nå at de vil stemme på partiet.

Fortsatt går det litt flere velgere til Høyre fra Ap, enn de får tilbake. Arbeiderpartiet henter også flere tidligere hjemmesittere og velgere som ikke hadde stemmerett for fire år siden. Arbeiderpartiet øker oppslutningen blant kvinner og fremgangen kommer nesten utelukkende blant velgere under 30 år. 

Høyre litt ned

Høyre går ned 1,1 prosentpoeng fra søndag til 32,3 prosent og ligger fortsatt an til å bli det største partiet i Oslo.  Høyrevelgerne er de klart mest lojale, 77 prosent av Høyres velgere i Oslo fra 2011 vil stemme på partiet igjen. Høyre mister imidlertid noen flere av sine tidligere velgere til Fremskrittspartiet.

Høyre går noe ned blant menn, og velgere mellom 30 - 44 år, som er partiets svakeste aldersgruppe. Men Høyre har fortsatt et solid grep om velgere over 60 år i hovedstaden, hvor de er klart større enn Arbeiderpartiet med 42 prosent.

Frp mest frem

Fremskrittspartiet går mest frem på oslomålingen sammenlignet med bunnivået på søndag, da de lå an til å gjøre sitt dårligste valg siden 1979. Partiet øker med 0,9 prosentpoeng til 5,9, som i hovedsak skyldes at de mister noen færre av sine tidligere velgere til Høyre, mens de henter noen flere tidligere høyrevelgere.

Partiet som topper med tidligere formann Carl I. Hagen, har fortsatt dårlig drag på damene. Kun fire prosent av de kvinnelige velgerne vil stemme Frp i Oslo. Men blant personer over 60 år vil hele 10 prosent stemme Frp.  

KrF lenger unna to

Mens KrF søndag var svært nær å kapre to mandater i TV 2s oslomåling, går de tilbake 0,3 prosentpoeng til 2,1 prosent fire dager før valget. Dermed er de betydelig lenger unna to mandater. Tilbakegangen skyldes nedgang i andelen tidligere velgere som stemmer på partiet. KrF mister også flere tidligere velgere til De Grønne.

Venstre går ned 0,8 til 6,2 prosent. Venstre er det av de store partiene i Oslo som mister flest av sine tidligere velgere. Kun en treddel av velgerne fra 2011 er lojale og mange tidligere venstrevelgere går til Arbeiderpartiet og MDG. Partiet reddes ved at de henter 4.000 velgere som stemte Høyre i 2011. 

Senterpartiet er fortsatt langt unna mandat med kum 0,5 prosents oppslutning (+ 0,1).

Rekord for De Grønne

Miljøpartiet De Grønne går ytterligere frem med 0,9 prosentpoeng til 10,6 prosent i Oslo. 74 prosent av velgerne fra 2011 holder fast ved partiet, men de mister noen tidligere velgere til Ap.

Men samtidig henter De Grønne mange nye velgere. Over 6.000 tidligere Ap-velgere, 4.000 tidligere venstrevelgere og 3.000 tidligere SV-velgere vil stemme De Grønne. I tillegg henter partiet svært mange velgere som ikke stemte eller ikke hadde stemmerett ved forrige valg. 

Bunnrekord for SV 

SV får 4,9 prosent (- 0,4). Det vil være det dårligste valget for SV i hovedstaden noen sinne. Partiet har aldri vært under 5,1 prosent som de fikk ved det første valget de stilte opp til i hovedstaden i 1963.

SV mister svært mange tidligere velgere til både De Grønne og Rødt.

Rødt får 5,1 (- 0,4), som vil være det nest beste valget for partiet i Oslo. Andre partier og lister får 1,8 (- 0,6). Velgerne i  denne gruppen er delt på nesten samtlige lister som stiller til valg. Ingen av dem er i nærheten av representanter til bystyret.

Oslo bystyre

Dersom det var valg i dag ville dette blitt fordelingen i Oslo bystyre, sammenlignet med forrige måling søndag: Høyre 19 (- 2), Ap 19 (+ 1), MDG 6 (uendret), Venstre 4 (uendret), Frp 4 (+ 1), Rødt 3 (uendret), SV 3 (uendret), KrF 1 (uendret).

Sammenlignet med forrige valg er dette mandatendringene: Høyre 19 (- 3), Ap 19 (- 1), MDG 6 (+ 5), Venstre 4 (- 1), Frp 4 (uendret), Rødt 3 (+ 1), SV 3 (- 1), KrF 1 (uendret).  

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige intervjuer av 974 personer med stemmerett i Oslo i tidsrommet 1. - 9. september. 79,2 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng .