GISSEL: Dette bildet er hentet fra Twitter og viser nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som holdes fanget av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria.
Foto: TWITTER / NTB scanpix
GISSEL: Dette bildet er hentet fra Twitter og viser nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som holdes fanget av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria. Foto: TWITTER / NTB scanpix

Familien til IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad:  
Vi veksler mellom håp og fortvilelse

Familien til nordmannen som er tatt til fange av IS, sier de ikke har mulighet til å framskaffe det enorme beløpet gisseltakerne krever.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vår sønn og min bror er kidnappet og har blitt holdt som gissel i Syria siden januar .  Vi har i denne vanskelige tiden vekslet mellom håp om en løsning og dyp fortvilelse. Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse», sier familien i en uttalelse som torsdag ble videreformidlet av Utenriksdepartementet.

«Selv har vi ingen mulighet til å fremskaffe det enorme beløpet som gisseltakerne krever. Vi kan kun appellere til gisseltakerne om å sette vår sønn og bror fri», sier familien.

Familien presiserer også at de ønsker ikke kontakt med pressen.

«Dette er en svært vanskelig tid for oss, og vi ønsker ikke kontakt med mediene i den kommende perioden. Vi ber om at dette respekteres».

«Til salgs»

Onsdag kveld ble det kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad holdes av terrororganisasjonen Islamsk Stat. Dette etter at et bilde av Grimsgaard-Ofstad med gul fangedrakt ble trykket i et magasin terrororganisasjonen utgir. 

Sammen med bildet ble det opplyst at Grimsgaard-Ofstad var «til salgs». 

Norske myndigheter bekrefter at mannen trolig ble tatt til fange allerede i januar, og at intense forhandlinger for å få frigjort Grimsgaard-Ofstad har pågått siden, uten å føre frem. 

Grimsgaard-Ofstad skrev selv på Facebook i slutten av januar at han var i den urolige og krigsherjede provinsen Idlib i Syria, men at han skulle reise videre til byen Hama dagen etterpå. 

Ifølge opplysninger VG sitter på, har det blitt fremsatt ett pengekrav på flere titalls millioner norske kroner. 

– Kjenner ikke annet språk enn vold og hat

Statsminister Erna Solberg presiserte på en pressekonferanse sent onsdag kveld at de ikke kommer til å betale løsepenger til IS.

– Dette er en sak som regjeringen tar svært alvorlig. Vi kan ikke og vil ikke gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister. Utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir tatt som gissel.

Hun legger til vi også er forpliktet av folkeretten og FN-resolusjoner til å motvirke terrororganisasjoner.

– Dessverre vil den oppmerksomheten terrororganisasjonen nå får her hjemme i Norge, være nettopp det de ønsker. Dette er en sak som utfordrer oss som nasjon. Her står vi mot krefter som ikke kjenner annet språk enn vold og hat.

TV 2 / NTB